ghee ghee

ajurwedyjski przepis na ghee, który jest zdrowszy niż zwykle.
NatálkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 98 % 83 g
węglowodany 1 % 1 g
734 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Skład tylko olej zawartość tłuszczu nie niższa niż 82,5%

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kroimy

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Topi się. Patelnia musi być koniecznie z grubym dnem i ścianami, aby utrzymać pożądaną temperaturę. W cienkim olej przegrzeje się i będzie ciemny lub może się spalić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po ugotowaniu zmniejsz temperaturę i nie przeszkadzaj olejowi. Powinien ledwo się gotować, to znaczy marnieć na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Okresowo usuwamy piankę z góry. Można go używać przez 3 dni, wkładać do owsianki, wypieków itp.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Olej jest gotowy, gdy jest przezroczysty i widoczny jest osad na dnie. Następnie filtruj. Jeśli olej stał się ziarnisty po schłodzeniu, masz & quot; płynne złoto & quot;. Niestety ziarnistość nie zawsze jest uzyskiwana, zależy to od oryginalnego produktu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozlewamy się po bankach

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kiedy się ochładza, staje się tak

przepis można wykorzystać do wielu celów - można go smażyć, można po prostu posmarować chlebem

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy