Sałatka ziemniaczana z Czarnego Lasu

pyszna i obfita sałatka z prostych potraw. Talerz takiej sałatki może bezpiecznie zastąpić obiad. Ponadto do tankowania używany jest zdrowy olej słonecznikowy.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 29 % 7 g
164 kcal
IG: 43 / 57 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kiełbasę kroimy w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki gotujemy w mundurkach, oblewamy zimną wodą, schładzamy,a następnie obieramy. Pokrój w cienkie plasterki i przełóż przez winegret. Jeśli nie masz winegret - po prostu pokrój w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórki w ten sam sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyciśnij kapustę i posiekaj, jeśli jest zbyt grubo posiekana. Posiekaj koperek. Wymieszaj ocet jabłkowy, solankę z kapusty i olej roślinny, dodaj cukier, czerwoną paprykę i sól i dobrze ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz wszystkie składniki i polej dressingiem. Posyp świeżo zmieloną czarną papryką na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozwól parzyć przez godzinę i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy