skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania sałatki Czarny Książę.
Krok 2:
Orzechy włoskie smażymy na patelni bez oleju na złoty kolor, dzięki czemu stają się smaczniejsze i chrupiące. Ochładzać.
Krok 3:
Gotuj udka z kurczaka z liściem laurowym, solą i groszkiem z czarnego pieprzu w rondlu, aż będą ugotowane. Wyjmij z bulionu, ostudź. (Możesz zastąpić udko filetem z kurczaka, ale udko jest grubsze, z nimi sałatka będzie delikatniejsza.)
Krok 4:
Pokrój czerwoną cebulę w ćwiartki.
Krok 5:
Napełnij cebulę gotowaną gorącą marynatą. Nalegaj, przykryj pokrywką, aż całkowicie ostygnie. Gdy marynata ostygnie, spuść wodę, wyciśnij cebulę. Możesz wytrzymać go w marynacie przez kilka godzin, smak będzie bardziej nasycony. Cebula nabiera pięknego szkarłatnego odcienia.
Krok 6:
Suszone śliwki, moczyć w wodzie przez kilka godzin, wycisnąć, pokroić w paski. 2 odłóż na bok do dekoracji sałatki.
Krok 7:
Sery topione przechowujemy w zamrażarce przez 20 minut. Dzięki temu łatwiej je zetrzeć. Pocieramy przez duże otwory.
Krok 8:
Zmiel schłodzone orzechy.
Krok 9:
Oddziel mięso kurczaka od kości i skóry, pokrój w kostkę.
Krok 10:
Przystępujemy do montażu sałatki. Pierwsza warstwa to kurczak. Posyp solą do smaku, czarnym pieprzem (w razie potrzeby, jeśli mięso po ugotowaniu w bulionie tego potrzebuje).
Krok 11:
Ponieważ marynowana cebula jest wystarczająco soczysta, kurczaka nie można smarować majonezem, ale przykryć nim warstwę cebuli.
Krok 12:
Następna warstwa to suszone śliwki i majonez.
Krok 13:
Następnie grubo pocieramy żółtka jajek na twardo. Możesz dodać sól (opcjonalnie).
Krok 14:
Następna warstwa to grubo starte białka.
Krok 15:
Następnie rozłóż warstwę stopionego sera. Ostrożnie przycinamy przyszłą sałatkę, pokrywamy cienką warstwą majonezu.
Krok 16:
Posyp sałatkę posiekanymi orzechami, udekoruj według własnego uznania. Sałatka z Czarnego Księcia jest gotowa. Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g