Sałatka z Czarnego Księcia z kurczakiem i suszonymi śliwkami

oryginalna sałatka zajmie należne jej miejsce na świątecznym stole. Zaletą tej sałatki jest to, że jej składniki z powodzeniem się uzupełniają. Jest przygotowywany łatwo i krótko. Dobry na rodzinny obiad, ale idealny na świąteczną ucztę. To danie z pewnością spodoba się fanom suszonych śliwek. Ser topiony dodaje delikatności temu pysznemu daniu. Należy zauważyć, że istnieje kilka opcji przygotowania sałatki Black Prince. Niektóre gospodynie domowe używają twardego sera do jego przygotowania, a na mój gust z roztopionym okazuje się delikatniejszy. Ktoś wkłada jajka do tej sałatki, ktoś nie. Ktoś lubi dodawać do tego dania smażone grzyby. I jeszcze jedna kwestia: jeśli się spieszysz, bardziej wskazane jest zmielenie składników i po prostu zmieszanie ich z majonezem, a jeśli masz wolny czas, możesz układać składniki sałatki na naczyniu warstwami, pokrywając warstwy majonezem. Wybór w każdym razie należy do Ciebie, drogie hostessy! Proponuję wersję tej sałatki w takiej formie, w jakiej podobała mi się moja rodzina.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 13 g
tłuszcze 47 % 17 g
węglowodany 17 % 6 g
220 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania sałatki Czarny Książę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Orzechy włoskie smażymy na patelni bez oleju na złoty kolor, dzięki czemu stają się smaczniejsze i chrupiące. Ochładzać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj udka z kurczaka z liściem laurowym, solą i groszkiem z czarnego pieprzu w rondlu, aż będą ugotowane. Wyjmij z bulionu, ostudź. (Możesz zastąpić udko filetem z kurczaka, ale udko jest grubsze, z nimi sałatka będzie delikatniejsza.)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój czerwoną cebulę w ćwiartki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij cebulę gotowaną gorącą marynatą. Nalegaj, przykryj pokrywką, aż całkowicie ostygnie. Gdy marynata ostygnie, spuść wodę, wyciśnij cebulę. Możesz wytrzymać go w marynacie przez kilka godzin, smak będzie bardziej nasycony. Cebula nabiera pięknego szkarłatnego odcienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Suszone śliwki, moczyć w wodzie przez kilka godzin, wycisnąć, pokroić w paski. 2 odłóż na bok do dekoracji sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sery topione przechowujemy w zamrażarce przez 20 minut. Dzięki temu łatwiej je zetrzeć. Pocieramy przez duże otwory.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmiel schłodzone orzechy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oddziel mięso kurczaka od kości i skóry, pokrój w kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przystępujemy do montażu sałatki. Pierwsza warstwa to kurczak. Posyp solą do smaku, czarnym pieprzem (w razie potrzeby, jeśli mięso po ugotowaniu w bulionie tego potrzebuje).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponieważ marynowana cebula jest wystarczająco soczysta, kurczaka nie można smarować majonezem, ale przykryć nim warstwę cebuli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następna warstwa to suszone śliwki i majonez.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie grubo pocieramy żółtka jajek na twardo. Możesz dodać sól (opcjonalnie).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następna warstwa to grubo starte białka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie rozłóż warstwę stopionego sera. Ostrożnie przycinamy przyszłą sałatkę, pokrywamy cienką warstwą majonezu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp sałatkę posiekanymi orzechami, udekoruj według własnego uznania. Sałatka z Czarnego Księcia jest gotowa. Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy