skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z grzybami i koreańską marchewką? Przygotuj produkty według listy. Moje jajka są już ugotowane na twardo i obrane. Filet z kurczaka również ostygł po ugotowaniu. Koreańskie marchewki można kupić gotowe. Sam ugotowałem dzień wcześniej. Świeże pieczarki można zastąpić marynowanymi, w tym przypadku po prostu pomiń krok smażenia.
Krok 2:
Oczyść grzyby, wytrzyj surową szmatką i osusz. Obierz cebulę. Pokrój grzyby na talerze, a cebulę na ćwiartki - pierścienie.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence. Smażyć, mieszając, cebulę. Następnie przenieś go do głębokiej miski do ostygnięcia. Następnie zmieszamy w nim wszystkie składniki przyszłej sałatki.
Krok 4:
Usmaż grzyby na pozostałym oleju na tej samej patelni. Lubię smażyć cebulę i grzyby osobno, ale możesz smażyć grzyby razem z cebulą - tutaj już sam wybierz, co jest dla ciebie wygodniejsze.
Krok 5:
Przenieś smażone grzyby do miski na cebulę i ostudź je. Nie zapomnij na tym etapie wybrać i odłożyć na bok kilka całych i najładniejszych talerzy grzybów do dekoracji sałatki.
Krok 6:
W międzyczasie pokrój ugotowane jaja kurze w paski, podziel filety z kurczaka na włókna, przecinając długie włókna.
Krok 7:
Dodaj koreańską marchewkę, posiekane jajka, filet z kurczaka, majonez do smaku do miski do składników sałatki. Wymieszaj, posmakuj, w razie potrzeby dodaj czarny pieprz i sól.
Krok 8:
Przenieś sałatkę w kształcie kopuły na talerz. Posmaruj kopułę warstwą majonezu, aby sałatka wyglądała schludniej. Udekoruj go wcześniej odłożonymi smażonymi talerzami pieczarek, koperkiem, koreańską marchewką. Poczęstuj się zdrowo!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g