skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować zieloną zupę z pokrzywą i szczawiem z jajkiem, przygotujemy niezbędne składniki. Warzywa myjemy i obieramy. Warzywa myjemy wodą. Jajka gotujemy.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w paski.
Krok 3:
Drobno posiekaj obraną cebulę.
Krok 4:
Włóż cebulę, marchewkę, skrzydełka z kurczaka i sól do garnka. Wlej 2 litry wody i podpal patelnię.
Krok 5:
Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.
Krok 6:
20 minut po ugotowaniu bulionu włóż pokrojone ziemniaki do rondla.
Krok 7:
Pokrzywy parzymy wrzącą wodą i kroimy na małe kawałki. Tniemy tylko liście.
Krok 8:
Pokrój szczaw na małe kawałki.
Krok 9:
Drobno posiekaj jajka na twardo.
Krok 10:
Gdy ziemniaki są ugotowane, dodaj pokrzywy, jajka, szczaw i czarny pieprz do garnka. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 3 minuty i wyłącz gaz. Pozostaw zupę na 10 minut.
Krok 11:
Podawaj zupę do stołu, posypując posiekaną natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g