Zielona kapuśniak z pokrzywą, kurczakiem i szczawiem i jajkiem

Wiosenna zupa witaminowa na bulionie z kurczaka. Zielona kapuśniak z pokrzywą i szczawiem z jajkiem to wiosenna zupa pełna witaminy C. pokrzywy należy zbierać na wiosnę i tylko górne młode liście. Najważniejsze podczas pracy z pokrzywami jest przestrzeganie zasad bezpieczeństwa, a mianowicie: nie dotykaj pokrzywy gołymi rękami i nie zapomnij poparzyć jej wrzącą wodą przed cięciem.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 58 % 11 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować zieloną zupę z pokrzywą i szczawiem z jajkiem, przygotujemy niezbędne składniki. Warzywa myjemy i obieramy. Warzywa myjemy wodą. Jajka gotujemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj obraną cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż cebulę, marchewkę, skrzydełka z kurczaka i sól do garnka. Wlej 2 litry wody i podpal patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    20 minut po ugotowaniu bulionu włóż pokrojone ziemniaki do rondla.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrzywy parzymy wrzącą wodą i kroimy na małe kawałki. Tniemy tylko liście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój szczaw na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drobno posiekaj jajka na twardo.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ziemniaki są ugotowane, dodaj pokrzywy, jajka, szczaw i czarny pieprz do garnka. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 3 minuty i wyłącz gaz. Pozostaw zupę na 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj zupę do stołu, posypując posiekaną natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g

Podobne przepisy