zupa z ryżu mlecznego
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić zupę mleczną z ryżem, potrzebujemy ryżu, mleka, wody, soli, cukru i masła.
Krok 2:
Na początek zalej ryż wodą.
Krok 3:
I dokładnie go spłucz.
Krok 4:
Następnie włóż ryż do wrzącej osolonej wody.
Krok 5:
Gdy cała woda wyparuje, wlej ryż mlekiem i ponownie podpal.
Krok 6:
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 10 minut. Następnie dodaj cukier i masło. Przykryj pokrywką i wyłącz gaz.
Krok 7:
Zupa z ryżu mlecznego jest gotowa. Smacznego!
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g