kapuśniak z młodej kapusty z kurczakiem

taka kapuśniak z pewnością rozgrzeje się przy niesprzyjającej pogodzie, doda siły i energii. Jak wiadomo - kapuśniak i owsianka to nasze jedzenie. Jaki Rosjanin odmówi talerza bogatej zupy? Kapuśniak ze świeżej kapusty to danie lekkie i zdrowe. Jeśli liczysz kalorie, zmniejsz ilość oleju roślinnego do 1 łyżki. L. i dodaj bulion do smażenia natychmiast po ułożeniu marchewki.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 48 % 10 g
110 kcal
IG: 91 / 9 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw produktów do gotowania kapuśniaka na bulionie z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw ugotuj bulion. Dobrze opłucz kurczaka, napełnij zimną wodą 4-5 cm nad kurczakiem, sól i gotuj na średnim ogniu przez około 1 godzinę. Nie zapomnij dokładnie usunąć pianki. Gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij go z bulionu i pozostaw do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki, pokrój w paski, włóż do bulionu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj młodą kapustę. Kładziemy go na patelni 10 minut przed końcem gotowania zupy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pamiętaj, aby usunąć piankę, która tworzy się podczas gotowania kapusty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj cebulę, usmaż na 1 łyżce. l olej roślinny

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj marchewkę i kilka łyżek oleju do cebuli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sos pomidorowy lub keczup. Nie lubię świeżych pomidorów w zupie, ale jeśli tak, możesz dodać je zamiast sosu. Smaż wszystko razem przez kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj 4 łyżki. l bulion i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Dodaj do zupy 5 minut przed gotowaniem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na koniec dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy. Schłodzony kurczak pokroić na kawałki lub rozebrać na włókna i dodać do zupy. Podczas serwowania dopraw śmietaną i ziołami.

podczas gotowania spróbuj zupy, jeśli to konieczne, dodaj sól. Jeśli po ugotowaniu kurczaka pozostało mało bulionu, dodaj wodę, chociaż William Pohlebkin nie zaleca tego:) nasz bulion okazuje się dość skoncentrowany, a jeśli trochę go rozcieńczysz, nic strasznego się nie stanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy