skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw produktów do gotowania kapuśniaka na bulionie z kurczaka.
Krok 2:
Najpierw ugotuj bulion. Dobrze opłucz kurczaka, napełnij zimną wodą 4-5 cm nad kurczakiem, sól i gotuj na średnim ogniu przez około 1 godzinę. Nie zapomnij dokładnie usunąć pianki. Gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij go z bulionu i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 3:
Obierz ziemniaki, pokrój w paski, włóż do bulionu.
Krok 4:
Posiekaj młodą kapustę. Kładziemy go na patelni 10 minut przed końcem gotowania zupy.
Krok 5:
Pamiętaj, aby usunąć piankę, która tworzy się podczas gotowania kapusty.
Krok 6:
Posiekaj cebulę, usmaż na 1 łyżce. l olej roślinny
Krok 7:
Dodaj marchewkę i kilka łyżek oleju do cebuli.
Krok 8:
Dodaj sos pomidorowy lub keczup. Nie lubię świeżych pomidorów w zupie, ale jeśli tak, możesz dodać je zamiast sosu. Smaż wszystko razem przez kilka minut.
Krok 9:
Dodaj 4 łyżki. l bulion i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Dodaj do zupy 5 minut przed gotowaniem.
Krok 10:
Na koniec dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy. Schłodzony kurczak pokroić na kawałki lub rozebrać na włókna i dodać do zupy. Podczas serwowania dopraw śmietaną i ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g