Sałatka Orchidea z frytkami i szynką
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy wszystkie składniki.
Krok 2:
Zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Rozłóż na talerzu i posmaruj majonezem.
Krok 3:
Zetrzyj ogórki na grubej tarce i rozłóż na marchewce. Posmaruj warstwę majonezem.
Krok 4:
Następnie rozłóż chipsy.
Krok 5:
Posmaruj warstwę majonezem. Szynkę kroimy w kostkę i układamy na frytkach.
Krok 6:
Ponownie posmaruj warstwę majonezem. Jajka gotujemy, obieramy ze skorupy. Oddziel białka od żółtek. Trzy białka na tarce i rozłóż na szynce.
Krok 7:
Dobrze posmaruj wszystko majonezem. Z chipsów robimy płatki kwiatów. Mielimy żółtka i robimy z nich środek kwiatów. Sałatka Orchidea jest gotowa. Smacznego!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Frytki - 536 kcal/100g