sos do zupy

Ten dressing jest nie tylko bardzo smaczny, ale także bardzo zdrowy! Czego brakuje w zwykłym daniu? Oczywiście świeże zioła-pióra zielonej cebuli, pachnący koperek i kędzierzawa pietruszka. Oprócz walorów smakowych najpopularniejszej zieleni, jest ona również źródłem witamin, pierwiastków śladowych i ma niezastąpione korzystne właściwości dla organizmu.
Svetlana ImmortalAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 79 % 15 g
węglowodany 11 % 2 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Świeże warzywa zostały dobrze umyte, korzenie odcięte. Połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj zieloną cebulę i włóż do salaterki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zielona cebula posolona i tłuczkiem, aby sok wyróżniał się z cebuli

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do zielonej cebuli

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj koperek i dodaj do zielonej cebuli i pietruszki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź 1 rodzaj sałatki i pokrój ją niezbyt drobno i niezbyt grubo i dodaj do zielonej cebuli, koperku i pietruszki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bierzemy 2 rodzaj sałatki, a także kroimy ją niezbyt drobno i niezbyt grubo i dodajemy do zielonej cebuli, koperku, pietruszki i 1 rodzaju sałatki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bierzemy bazylię, drobno kroimy i dodajemy do salaterki do naszych zieleni. Bazylia nada potrawie niesamowity zapach

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól, śmietanę i majonez. Mieszać

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ten dressing można dodać do miski z dowolną zupą, szczególnie ten dressing będzie pasował do barszczu. A także dressing można posmarować kromką czarnego chleba. A im grubsza warstwa, tym smaczniejsza; -) smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy