cappuccino w prasie francuskiej

Cappuccino to aromatyczny, rozgrzewający duszę napój. Kawa-ile w tym słowie. A cappuccino-z pachnącą, przewiewną pianką-cóż, kto odmówi sobie przyjemności? Chcę porozmawiać o przepisie na gotowanie bez specjalnego ekspresu do kawy.
Mama-RomyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 60 % 3 g
29 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

bardzo lubię kawę z mlekiem - dlatego ciągle próbuję różnych wersji przepisów. Niestety oko nie zdobyło dobrego ekspresu do kawy, a cappuccino Lubię rozpieszczać w ten sposób.

przygotuj kawę według własnego przepisu. Lepiej oczywiście gotować mielone w Turku. Podgrzej mleko do temperatury 60-70 stopni. - robię to w mikrofalówce przez 30 sek.

sekret dobrej gęstej pianki tkwi w ciepłym mleku! Inaczej się nie trzyma.

wlej podgrzane mleko do francuskiej prasy i intensywnie poruszaj tłokiem w górę iw dół. Czas ten trwa około 30 sekund. Mleko zamienia się w gęstą pianę.

następnie wlej kawę do filiżanek, ostrożnie otwórz pokrywkę francuskiej prasy i wlej piankę. Posypuję cynamonem na wierzchu - ale to do smaku.

usiądź w ulubionym fotelu - i ciesz się

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kawa mielona - 200   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy