skład / składniki
metoda gotowania
bardzo lubię kawę z mlekiem - dlatego ciągle próbuję różnych wersji przepisów. Niestety oko nie zdobyło dobrego ekspresu do kawy, a cappuccino Lubię rozpieszczać w ten sposób.
przygotuj kawę według własnego przepisu. Lepiej oczywiście gotować mielone w Turku. Podgrzej mleko do temperatury 60-70 stopni. - robię to w mikrofalówce przez 30 sek.
sekret dobrej gęstej pianki tkwi w ciepłym mleku! Inaczej się nie trzyma.
wlej podgrzane mleko do francuskiej prasy i intensywnie poruszaj tłokiem w górę iw dół. Czas ten trwa około 30 sekund. Mleko zamienia się w gęstą pianę.
następnie wlej kawę do filiżanek, ostrożnie otwórz pokrywkę francuskiej prasy i wlej piankę. Posypuję cynamonem na wierzchu - ale to do smaku.
usiądź w ulubionym fotelu - i ciesz się
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kawa mielona - 200 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g