dżem jabłkowy pokrojony w kliny

pyszny i bardzo piękny dżem z minimum składników! Spróbuj!
WieruńczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
203 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 40 min

umyj jabłka, osusz, Wytnij rdzenie, pokrój w plasterki o szerokości 5-8 mm.
weź patelnię o pojemności 1,5 litra, ułóż jabłka warstwami, posypując każdą warstwę cukrem. I pozostaw je na 12 godzin, aby wypuścić sok.
następnie zagotuj dżem i po zwolnieniu ognia gotuj przez 5 minut, starając się nie mieszać dżemu, ale po prostu wlej jabłka do syropu łyżką, naciskając je na wierzch. Więc plasterki nie stracą kształtu.
wyjmij patelnię z pieca, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 12 godzin. Następnie powtórz gotowanie w taki sam sposób, jak wcześniej - do wrzenia, gotuj przez 5 minut. I pozostaw na kolejne 12 godzin. Następnie gotuj dżem przez 10-15 minut. Przekręć dżem na gorąco do słoików.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy