dżem jabłkowy pokrojony w kliny
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
umyj jabłka, osusz, Wytnij rdzenie, pokrój w plasterki o szerokości 5-8 mm.
weź patelnię o pojemności 1,5 litra, ułóż jabłka warstwami, posypując każdą warstwę cukrem. I pozostaw je na 12 godzin, aby wypuścić sok.
następnie zagotuj dżem i po zwolnieniu ognia gotuj przez 5 minut, starając się nie mieszać dżemu, ale po prostu wlej jabłka do syropu łyżką, naciskając je na wierzch. Więc plasterki nie stracą kształtu.
wyjmij patelnię z pieca, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 12 godzin. Następnie powtórz gotowanie w taki sam sposób, jak wcześniej - do wrzenia, gotuj przez 5 minut. I pozostaw na kolejne 12 godzin. Następnie gotuj dżem przez 10-15 minut. Przekręć dżem na gorąco do słoików.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g