przezroczysty dżem jabłkowy jest bardzo prosty

Piękny dżem-nie można oderwać oczu! I pyszne-polizasz palce! Dżem gotuje się w kilku etapach, ale mimo to przepis jest prosty.
WieruńczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 59 g
238 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D

umyj jabłka, usuń rdzenie, przykryj cukrem i pozostaw na 10-12 godzin, aby syrop się wyróżniał. Następnie umieść patelnię na małym ogniu i gotuj, ciągle mieszając.
gdy dżem się zagotuje, wyłącz ogień i pozostaw dżem do ostygnięcia i namoczenia w syropie. Tylko w ten sposób stanie się przezroczysty, bursztynowy. Połóż talerz na jabłkach i ciężar na talerzu, aby wszystkie jabłka były w syropie. Pozostaw na 12 godzin. Następnie ponownie zagotuj jabłka. I pozwól dżemowi jabłkowemu ostygnąć i odstaw na 10-12 godzin pod pokrywką. Za trzecim razem zagotuj dżem i gotuj przez 5-7 minut. Ułóż gotowy dżem jabłkowy w czystych, wysterylizowanych słoikach i zakręć zakrętkami lub kluczem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy