przezroczysty dżem jabłkowy jest bardzo prosty
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
umyj jabłka, usuń rdzenie, przykryj cukrem i pozostaw na 10-12 godzin, aby syrop się wyróżniał. Następnie umieść patelnię na małym ogniu i gotuj, ciągle mieszając.
gdy dżem się zagotuje, wyłącz ogień i pozostaw dżem do ostygnięcia i namoczenia w syropie. Tylko w ten sposób stanie się przezroczysty, bursztynowy. Połóż talerz na jabłkach i ciężar na talerzu, aby wszystkie jabłka były w syropie. Pozostaw na 12 godzin. Następnie ponownie zagotuj jabłka. I pozwól dżemowi jabłkowemu ostygnąć i odstaw na 10-12 godzin pod pokrywką. Za trzecim razem zagotuj dżem i gotuj przez 5-7 minut. Ułóż gotowy dżem jabłkowy w czystych, wysterylizowanych słoikach i zakręć zakrętkami lub kluczem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g