skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem morelowy bez pestek w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Morele wybierz dojrzałe, ale gęste — zbyt miękkie owoce zmienią się w owsiankę podczas gotowania. Oczywiście powinny być słodkie, ponieważ cukier jest mało używany. Sok z cytryny jest dodawany jako środek konserwujący, a ponadto doda przyjemnej kwaśności słodkiemu dżemowi.
Krok 2:
Sortuj morele, oddzielając zepsute owoce i śmieci. Następnie dobrze opłucz je pod zimną bieżącą wodą i włóż do durszlaka, aby szkło woda.
Krok 3:
Usuń pestki z moreli. Mam dobre, dojrzałe morele, bez trudu dzieliły się na połówki. Jeśli jest to trudne,pokrój je nożem. Natychmiast włóż połówki moreli do miski multicookera. Radzę go wcześniej zważyć, aby później łatwo określić wagę owoców.
Krok 4:
Zważ morele bez pestek. Ten dżem gotuje się w proporcji 2:1 — jedna część cukru jest pobierana na dwie części obranych moreli. Mam kilogram moreli, odpowiednio, odmierzyłem 500 gramów cukru.
Krok 5:
Posyp morele cukrem i pozostaw na chwilę, aby owoce wypuściły sok. Ile to zajmie, zależy od soczystości owoców i ich ilości.
Krok 6:
Wyciśnij sok z cytryny, usuń nasiona, wlej do rondla na morele. Dostosuj ilość soku do swoich upodobań, ale nie rezygnuj z niego, smakuje lepiej.
Krok 7:
Moje morele wypuściły sok po godzinie.
Krok 8:
Ustaw patelnię z morelami w powolnej kuchence. W zależności od modelu wybierz program, w którym dżem będzie gotowany. Odpowiednie jest "duszenie" lub "pieczenie". Mam obie, włączyłam"duszenie & quot;. Czas gotowania - 1 godzina. Pół godziny później zajrzałem do środka, owoce wypuściły dużo soku i prawie się w nim zagotowały. Nie było pianki. Delikatnie zatrzymałem dżem i zamknąłem pokrywkę, pozostawiając go do dalszego gotowania.
Krok 9:
Po godzinie dżem jest gotowy. Okazuje się dość płynny, mimo że nie ma w nim wody. Odłącz Wolnowar.
Krok 10:
Wysterylizuj słoiki razem z pokrywkami. Przeczytaj o metodach sterylizacji i innych przydatnych wskazówkach pod linkiem na końcu przepisu. Wlej gorący dżem do słoików.
Krok 11:
Zakręć słoiki pokrywkami. Pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. A następnie usuń w zimne miejsce. Ponieważ w dżemie jest mało cukru, należy go przechowywać w lodówce lub piwnicy. Dżem na gorąco jest płynny, ale po schłodzeniu nieco gęstnieje. Z kilograma moreli dostałem około półtora litra gotowego dżemu.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g