Sande Marquis-galaretka z lodami

prosty deser i napój na upalne dni. Pamiętam moją nieopisaną Rozkosz, kiedy my, wyczerpani przez bezwzględne słońce podróżnicy, pani domu nagle przyniosła bezpretensjonalne miski z bardzo delikatną zawartością. Okazało się, że to tylko galaretka z lodami. Ale efekt tej przyjemności był niezwykły. Subtelny kwaśny smak chłodnej galaretki owocowej z gałką lodów waniliowych sprawił ogromną niezapomnianą przyjemność. Okazuje się, że w książkach o marzeniach o galaretce piszą: "...jeśli we śnie ugotowałeś galaretkę, jest to ogromny dobrobyt. Jeśli wyszło ci zbyt gęsto, będziesz dobrze zaopatrzony przez bardzo długi czas, jeśli nie przez resztę życia. Galaretka okazała się zbyt płynna-oznacza to, że szybko zmarnujesz swoje dochody, ale nie z powodu skłonności do marnotrawstwa i motowania, ale z powodu kłopotów życiowych lub nieudanych inwestycji. Widząc, jak ktoś gotował galaretkę, możesz zostać awansowany. Otruć się lub poparzyć tym napojem-sen twierdzi, że słodkie życie nie przyniesie Ci korzyści... " Cóż, jak po tym nie biec i nie gotować gęstej galaretki, aby bogactwo wpadło do domu?.. A żeby było jeszcze bardziej niezawodnie (to ja dostatek, który muszę wpaść do domu) postanowiłem zrobić wspaniały obfity deser "markiz" - lody w galarecie. Na początek gotujemy zwykłą galaretkę. Oczywiście poleciłbym do tego świeże jagody lub owoce. W naszej rodzinie uwielbiają czarne lub czerwone porzeczki,jeżyny, maliny. Ale miałem pod ręką tylko jedno jabłko, więc musiałem użyć syropu żurawinowego.
Michał SAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 85 % 17 g
87 kcal
IG: 65 / 18 / 18

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

więc:
1. Wlej syrop do 400 gramów wody, zagotuj. W razie potrzeby możesz dodać cukier lub kwas cytrynowy. Podstawą galaretki, jak się domyślacie, są zawsze gusta i preferencje Twojego domu.
2. Wymieszaj skrobię z 250 g zimnej wody.
3. Do wrzącej wody z syropem powolnym strumieniem, ciągle mieszając, wlać mieszaninę skrobi z wodą. Doprowadzić wszystko do wrzenia. Pamiętaj, aby ciągle mieszać.
4. Zdjąć z ognia. Dobrze ostudzić.
5. Przed podaniem wlej do misek, dodaj 50 g lodów, udekoruj według uznania listkami mięty i dodaj trochę świeżych jagód.

deser jest dobry, ponieważ gotową galaretkę można przechowywać w lodówce przez kilka dni, co oznacza, że zawsze pomoże Ci w przypadku nieoczekiwanych gości, aw razie potrzeby łatwo i pięknie zakończyć każdy posiłek. Życzę ci ogromnej przyjemności z tego prostego deseru. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy