przystawka z cukinii na zimę

bardzo smaczna przekąska z cukinii na zimę!
NastusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
71 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
obierz cukinię i cienko pokrój w paski. Odkładamy na chwilę.

pomidory i papryka przewijamy przez maszynę do mięsa. Włóż do rondla i podpal. Gdy się zagotuje, dodaj sól, cukier, olej roślinny, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił i cukinię. Gotuj, aż cukinia będzie miękka (około 30-40 minut), często mieszając.

podczas gotowania cukinii należy wysterylizować słoiki.

gdy cukinia stanie się miękka, dodaj ocet i czosnek, gotuj przez kolejne 5-10 minut. Następnie zdejmij z ognia i przenieś słoiki, zwiń je i umieść w ciemnym miejscu. Gdy słoiki ostygną, usuwamy je w zimne miejsce.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy