przystawka z cukinii na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
obierz cukinię i cienko pokrój w paski. Odkładamy na chwilę.
pomidory i papryka przewijamy przez maszynę do mięsa. Włóż do rondla i podpal. Gdy się zagotuje, dodaj sól, cukier, olej roślinny, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił i cukinię. Gotuj, aż cukinia będzie miękka (około 30-40 minut), często mieszając.
podczas gotowania cukinii należy wysterylizować słoiki.
gdy cukinia stanie się miękka, dodaj ocet i czosnek, gotuj przez kolejne 5-10 minut. Następnie zdejmij z ognia i przenieś słoiki, zwiń je i umieść w ciemnym miejscu. Gdy słoiki ostygną, usuwamy je w zimne miejsce.
pomidory i papryka przewijamy przez maszynę do mięsa. Włóż do rondla i podpal. Gdy się zagotuje, dodaj sól, cukier, olej roślinny, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił i cukinię. Gotuj, aż cukinia będzie miękka (około 30-40 minut), często mieszając.
podczas gotowania cukinii należy wysterylizować słoiki.
gdy cukinia stanie się miękka, dodaj ocet i czosnek, gotuj przez kolejne 5-10 minut. Następnie zdejmij z ognia i przenieś słoiki, zwiń je i umieść w ciemnym miejscu. Gdy słoiki ostygną, usuwamy je w zimne miejsce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g