skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do zrobienia lodów czekoladowych z orzechami.
Krok 2:
Połącz w rondelku (najlepiej z grubym dnem) śmietanę, połamaną czekoladę i kakao w proszku (nie można włożyć), rozpuść na małym ogniu bez gotowania.
Krok 3:
Zdejmij z ognia i ostudź mieszaninę do temperatury pokojowej.
Krok 4:
Na suchej patelni lub na blasze do pieczenia w piekarniku usmaż orzechy włoskie.
Krok 5:
Następnie posiekaj orzechy dość drobno, chociaż możesz zachować większe kawałki.
Krok 6:
Żółtka łączą się z cukrem.
Krok 7:
Zmiel tę mieszaninę blenderem lub mikserem przez 2-3 minuty, aż masa się rozjaśni.
Krok 8:
Dodaj żółtka ubite cukrem do rondla ze śmietaną czekoladową.
Krok 9:
Wciąż trochę ubijamy, aby połączyć składniki.
Krok 10:
Umieść patelnię w łaźni wodnej. (Ponieważ mam patelnię z grubym dnem, niezawodną, sprawdzoną, stawiam ją tylko na małym ogniu). Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając i nie pozwalając się zagotować, 10 minut lub trochę więcej-krem powinien trochę ugotować, zgęstnieć.
Krok 11:
Jeśli nagle krem zacznie się gotować, natychmiast zdejmij go z ognia i wlej kilka łyżek zimnego mleka lub śmietany, wymieszaj. Następnie zwracamy patelnię do kąpieli wodnej. Usuń gotowy krem z ognia. Umieść patelnię ze śmietaną w misce z zimną wodą, nadal mieszając śmietanę, aż ostygnie.
Krok 12:
Dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj.
Krok 13:
Przenosimy schłodzoną masę do pojemnika nadającego się do zamrażania i wkładamy do zamrażarki na około 4 godziny w celu zestalenia, może to potrwać dłużej. Możesz kilkakrotnie wymieszać masę, zapobiegając tworzeniu się dużych kryształów. Ogólnie rzecz biorąc, ze względu na gęstość krem uzyskał jednolitą konsystencję. Gdy masa jest całkowicie zamrożona, oznacza to, że deser jest gotowy. Możesz rozłożyć lody na miseczkach i poczęstować się. Smacznego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g