lody czekoladowe z orzechami w blenderze

deser, który wszyscy znają i kochają od dzieciństwa, robimy sami. Brawo, lody! Bardzo smaczny i satysfakcjonujący deser o wyraźnym smaku czekoladowo-orzechowym. Ty i twoje dzieci będziecie zadowoleni. Smak i gęstość potrawy zależy od zawartości tłuszczu w śmietanie, jakości czekolady. Jeśli chcesz uzyskać deser podobny do zakupionych lodów, musisz wziąć krem o średniej zawartości tłuszczu - 15-20%. Jeśli weźmiesz bardzo ciężką śmietanę, na przykład domowej roboty, przysmak będzie bardziej przypominał bardzo smaczny kremowy deser Nutella, który, nawiasem mówiąc, może być używany jako krem do ciasta. Jeśli dodasz proszek kakaowy, który nie jest niezbędnym składnikiem w przepisie, lody będą miały przyjemną gorycz charakterystyczną dla wysokiej jakości gorzkiej czekolady. Życzę miłych wrażeń i udanych eksperymentów podczas przygotowywania i degustacji tych wspaniałych domowych lodów!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 47 % 23 g
węglowodany 41 % 20 g
346 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do zrobienia lodów czekoladowych z orzechami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz w rondelku (najlepiej z grubym dnem) śmietanę, połamaną czekoladę i kakao w proszku (nie można włożyć), rozpuść na małym ogniu bez gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zdejmij z ognia i ostudź mieszaninę do temperatury pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na suchej patelni lub na blasze do pieczenia w piekarniku usmaż orzechy włoskie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie posiekaj orzechy dość drobno, chociaż możesz zachować większe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Żółtka łączą się z cukrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel tę mieszaninę blenderem lub mikserem przez 2-3 minuty, aż masa się rozjaśni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj żółtka ubite cukrem do rondla ze śmietaną czekoladową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wciąż trochę ubijamy, aby połączyć składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść patelnię w łaźni wodnej. (Ponieważ mam patelnię z grubym dnem, niezawodną, sprawdzoną, stawiam ją tylko na małym ogniu). Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając i nie pozwalając się zagotować, 10 minut lub trochę więcej-krem powinien trochę ugotować, zgęstnieć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli nagle krem zacznie się gotować, natychmiast zdejmij go z ognia i wlej kilka łyżek zimnego mleka lub śmietany, wymieszaj. Następnie zwracamy patelnię do kąpieli wodnej. Usuń gotowy krem z ognia. Umieść patelnię ze śmietaną w misce z zimną wodą, nadal mieszając śmietanę, aż ostygnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenosimy schłodzoną masę do pojemnika nadającego się do zamrażania i wkładamy do zamrażarki na około 4 godziny w celu zestalenia, może to potrwać dłużej. Możesz kilkakrotnie wymieszać masę, zapobiegając tworzeniu się dużych kryształów. Ogólnie rzecz biorąc, ze względu na gęstość krem uzyskał jednolitą konsystencję. Gdy masa jest całkowicie zamrożona, oznacza to, że deser jest gotowy. Możesz rozłożyć lody na miseczkach i poczęstować się. Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy