filet z kurczaka z curry i warzywami

bardzo aromatyczne i smaczne danie kuchni indyjskiej. Curry z kurczaka to tradycyjne danie kuchni indyjskiej. Tradycyjnie curry to pikantne potrawy z warzyw i / lub mięsa, które zawierają przyprawy curry. Same przyprawy curry zawierają wiele składników: kurkumę, kozieradkę, kolendrę, musztardę, cynamon, chili, czosnek, kminek, imbir, anyż, goździki. Ten kurczak doskonale komponuje się z gotowanym ryżem i ziemniakami. Danie okazuje się bardzo soczyste, pikantne z niesamowitym aromatem przypraw.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 9 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 19 % 3 g
84 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy przygotowywać pysznego kurczaka z sosem curry od przygotowania wszystkich niezbędnych składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj obraną cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj czosnek w dowolny dogodny sposób.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na oleju słonecznikowym smażyć cebulę przez 3 minuty. Dodaj czosnek do cebuli i smaż przez kolejne 2 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj pomidora i wyślij go z curry na patelnię do cebuli i czosnku. Smażyć przez 3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj filet z kurczaka i smaż wszystko razem przez 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wodę na patelnię i dodaj sól. Zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drobno posiekaj paprykę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    5 minut przed gotowaniem dodaj pieprz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kurczak curry jest gotowy. Konsystencja to kawałki kurczaka w aromatycznym sosie, które są bardzo smaczne do podlewania przystawki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jako dodatek do takiego dania najlepiej użyć ryżu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy