skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznijmy przygotowywać pysznego kurczaka z sosem curry od przygotowania wszystkich niezbędnych składników.
Krok 2:
Drobno posiekaj obraną cebulę.
Krok 3:
Posiekaj czosnek w dowolny dogodny sposób.
Krok 4:
Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki.
Krok 5:
Na oleju słonecznikowym smażyć cebulę przez 3 minuty. Dodaj czosnek do cebuli i smaż przez kolejne 2 minuty.
Krok 6:
Drobno posiekaj pomidora i wyślij go z curry na patelnię do cebuli i czosnku. Smażyć przez 3 minuty.
Krok 7:
Dodaj filet z kurczaka i smaż wszystko razem przez 5 minut.
Krok 8:
Wlej wodę na patelnię i dodaj sól. Zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
Krok 9:
Drobno posiekaj paprykę.
Krok 10:
5 minut przed gotowaniem dodaj pieprz.
Krok 11:
Kurczak curry jest gotowy. Konsystencja to kawałki kurczaka w aromatycznym sosie, które są bardzo smaczne do podlewania przystawki.
Krok 12:
Jako dodatek do takiego dania najlepiej użyć ryżu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g