kompot z czarnej porzeczki na zimę

kompot z czarnej porzeczki to pyszny i zdrowy napój!
laraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 45 g
173 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
posortuj czarną porzeczkę, dobrze spłucz i osusz.
rozłóż w słoikach (wstępnie wysterylizuj słoiki), wypełniając słoiki w 1/4 części. Zalać wrzącą wodą, pozostawić na 10 minut. Odcedź wodę do rondla, dodaj cukier i zagotuj.
wlać porzeczki syropem i natychmiast zwinąć. Odwróć puszki dnem do góry, zawiń i pozostaw na godzinę. Następnie przenieś w chłodne i suche miejsce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy