kompot z czarnej porzeczki na zimę
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
posortuj czarną porzeczkę, dobrze spłucz i osusz.
rozłóż w słoikach (wstępnie wysterylizuj słoiki), wypełniając słoiki w 1/4 części. Zalać wrzącą wodą, pozostawić na 10 minut. Odcedź wodę do rondla, dodaj cukier i zagotuj.
wlać porzeczki syropem i natychmiast zwinąć. Odwróć puszki dnem do góry, zawiń i pozostaw na godzinę. Następnie przenieś w chłodne i suche miejsce.
rozłóż w słoikach (wstępnie wysterylizuj słoiki), wypełniając słoiki w 1/4 części. Zalać wrzącą wodą, pozostawić na 10 minut. Odcedź wodę do rondla, dodaj cukier i zagotuj.
wlać porzeczki syropem i natychmiast zwinąć. Odwróć puszki dnem do góry, zawiń i pozostaw na godzinę. Następnie przenieś w chłodne i suche miejsce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g