proste lizaki cukrowe w domu
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
wymagane będą również: forma do cukierków (specjalna lub silikonowa do pieczenia) i patyczki do cukierków. Możesz bez patyczków, jeśli zrobisz to w silikonowej formie
wlej cukier do kadzi, wlej wodę i dodaj ocet. Ocet nie pozwala na krystalizację cukru. Jeśli go nie dodasz, cukierki będą mętne.
zagotuj zawartość i zmniejsz ogień. Gotuj, aż zgęstnieje i zmieni kolor. Słodka masa staje się czerwonawa.
gotową mieszaninę wlewa się do otworów w formie wysmarowanej masłem i wkłada patyczki.
dopiero po całkowitym ostygnięciu cukierków otwieramy formę i wyjmujemy z niej nasze domowe cukierki. Gotowałem bez patyczków, w silikonowej formie na cukierki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g