proste lizaki cukrowe w domu

Prosty przepis na szalenie pyszne cukierki! Bardzo smaczna i zdrowa słodycz!
LesiuniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 95 % 63 g
276 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

wymagane będą również: forma do cukierków (specjalna lub silikonowa do pieczenia) i patyczki do cukierków. Możesz bez patyczków, jeśli zrobisz to w silikonowej formie
wlej cukier do kadzi, wlej wodę i dodaj ocet. Ocet nie pozwala na krystalizację cukru. Jeśli go nie dodasz, cukierki będą mętne.

zagotuj zawartość i zmniejsz ogień. Gotuj, aż zgęstnieje i zmieni kolor. Słodka masa staje się czerwonawa.
gotową mieszaninę wlewa się do otworów w formie wysmarowanej masłem i wkłada patyczki.
dopiero po całkowitym ostygnięciu cukierków otwieramy formę i wyjmujemy z niej nasze domowe cukierki. Gotowałem bez patyczków, w silikonowej formie na cukierki.




kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy