owsianka mleczna z płatkami owsianymi i rodzynkami

Twoje dzieci skorzystają na tym mleku, płatkach owsianych. Pyszna owsianka.
miLiSaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 78 % 18 g
90 kcal
IG: 6 / 94 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

sortujemy płatki z łuski i myjemy. Napełnij garnek wodą i zagotuj. Sól do smaku i wlej płatki na patelnię, wymieszaj. Gotuj prawie do miękkości. Jeśli płatki są zwykłe, gotowanie zajmie 15 minut, w przypadku małych płatków wystarczy trzy minuty. Gdy owsianka jest zdyszana, wlej do niej mleko i włóż rodzynki .
doprowadzić do wrzenia, wymieszać, zamknąć pokrywkę i zwolnić ogień. Po wyłączeniu ognia i pozostawieniu owsianki do zaparzenia. Pamiętaj tylko, że im dłużej owsianka będzie stać, tym będzie grubsza. Wkładamy go do talerza i doprawiamy masłem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy