owsianka mleczna z płatkami owsianymi i rodzynkami
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
sortujemy płatki z łuski i myjemy. Napełnij garnek wodą i zagotuj. Sól do smaku i wlej płatki na patelnię, wymieszaj. Gotuj prawie do miękkości. Jeśli płatki są zwykłe, gotowanie zajmie 15 minut, w przypadku małych płatków wystarczy trzy minuty. Gdy owsianka jest zdyszana, wlej do niej mleko i włóż rodzynki .
doprowadzić do wrzenia, wymieszać, zamknąć pokrywkę i zwolnić ogień. Po wyłączeniu ognia i pozostawieniu owsianki do zaparzenia. Pamiętaj tylko, że im dłużej owsianka będzie stać, tym będzie grubsza. Wkładamy go do talerza i doprawiamy masłem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g