kawa z cytryną i miodem
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
rozpuść miód w ciepłej wodzie, wlej wodę do Turku lub po prostu do kadzi i umieść na kuchence na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj łyżką. Miód zacznie wypełniać kuchnię aromatem. Woda powinna się zagotować, natychmiast zdjąć Turka z ognia. Pozostaw do ostygnięcia na 2 minuty.
dodaj zmieloną kawę do Turku, wymieszaj i podpal. Doprowadzić do wrzenia, wyjąć z pieca. Natychmiast wlej do filiżanek kawy. Dodaj sok z cytryny do kawy.
taka kawa z miodem i cytryną jest dobra zarówno wieczorem, jak i rano. Jednocześnie uspokaja i orzeźwia. W razie potrzeby kawę wlewając do filiżanek można odcedzić. Ale nie musisz tego robić. Możesz również dodać więcej miodu, jeśli brakuje słodyczy. Na przykład nie 1, ale 2 łyżeczki.
dodaj zmieloną kawę do Turku, wymieszaj i podpal. Doprowadzić do wrzenia, wyjąć z pieca. Natychmiast wlej do filiżanek kawy. Dodaj sok z cytryny do kawy.
taka kawa z miodem i cytryną jest dobra zarówno wieczorem, jak i rano. Jednocześnie uspokaja i orzeźwia. W razie potrzeby kawę wlewając do filiżanek można odcedzić. Ale nie musisz tego robić. Możesz również dodać więcej miodu, jeśli brakuje słodyczy. Na przykład nie 1, ale 2 łyżeczki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g