kawa z cytryną i miodem

wypróbuj ten aromatyczny, cudowny napój kawowy z miodem i cytryną! Na śniadanie idealne)
lenaiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
23 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 min
rozpuść miód w ciepłej wodzie, wlej wodę do Turku lub po prostu do kadzi i umieść na kuchence na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj łyżką. Miód zacznie wypełniać kuchnię aromatem. Woda powinna się zagotować, natychmiast zdjąć Turka z ognia. Pozostaw do ostygnięcia na 2 minuty.

dodaj zmieloną kawę do Turku, wymieszaj i podpal. Doprowadzić do wrzenia, wyjąć z pieca. Natychmiast wlej do filiżanek kawy. Dodaj sok z cytryny do kawy.

taka kawa z miodem i cytryną jest dobra zarówno wieczorem, jak i rano. Jednocześnie uspokaja i orzeźwia. W razie potrzeby kawę wlewając do filiżanek można odcedzić. Ale nie musisz tego robić. Możesz również dodać więcej miodu, jeśli brakuje słodyczy. Na przykład nie 1, ale 2 łyżeczki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy