kiełbaski z kurczaka

proste jak wszystko genialne. Pyszne w dowolnej formie: na zimno, na gorąco. Jeden z ulubionych
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 17 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 7 % 2 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
pierwsza opcja:

mięso z kurczaka przepuścić przez maszynę do mięsa.

posiekaj czosnek i dodaj do mielonego kurczaka.

następnie dodaj śmietanę, białka i przyprawy do mielonego kurczaka i bardzo dobrze zagniataj, aby uzyskać gładką masę.

umieść powstały mielony kurczak w folii i szczelnie zawiń i przekręć końce.

owiń folię na górze kilkoma warstwami folii spożywczej i zawiąż końce nitką, aby woda nie przenikała.

włóż do garnka wypełnionego wodą, tak aby woda pokrywała kiełbasę i gotuj przez 30-40 minut. Wyjmij z wody i ostudź.

włóż domowej roboty gotowaną kiełbasę do lodówki na noc.

druga opcja: wypchaj wnętrzności. Zawiąż po obu stronach nitką. Zrób kilka nakłuć cienką igłą w kiełbasie

zagotuj wodę i sól. Gotuj kiełbasę na bardzo małym ogniu. Ostudzić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy