sajgonki z krewetkami i papryką

pyszne, zdrowe i oryginalne danie-przystawka. Sajgonki przygotowywane są z dość przystępnych cenowo i prostych produktów. Można je podawać zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienną kolację lub lunch. Próbowałem gotować je z różnymi nadzieniami-mięsem, rybami, warzywami....Ale najbardziej wybrany był farsz z warzywami i krewetkami, uwielbiam owoce morza! Ponadto sajgonki są niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu.
krohha83Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 6 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 57 % 8 g
59 kcal
IG: 38 / 63 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie produkty do gotowania. Dokładnie umyj warzywa i liście sałaty, pozwól im wyschnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój paprykę w cienkie, ale nie długie paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórek można pokroić w paski lub małe kwadraty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomidor należy również pokroić na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W płytkiej misce wymieszaj wszystkie nasze pokrojone warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj krewetki do warzyw. Mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zanurzamy papier ryżowy w ciepłej wodzie i trzymamy go, aż całkowicie się zwilży.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie przenieś namoczony arkusz na deskę do krojenia i wyrównaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż liść sałaty na liściu, a następnie połóż na nim trochę nadzienia i zacznij owijać. Rolkę należy owinąć jak nadziewany naleśnik, aby nasze nadzienie nie wypadło z boków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tak wygląda owinięty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z ilości naszych składników powinniśmy mieć 3 bułki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kroimy bułki na porcje-bułki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podajemy do stołu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

do sajgonek można podać sos sojowy, majonez lub dowolny inny ulubiony sos do potraw.

Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Papier ryżowy - 333   kcal/100g

Podobne przepisy