skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie produkty do gotowania. Dokładnie umyj warzywa i liście sałaty, pozwól im wyschnąć.
Krok 2:
Pokrój paprykę w cienkie, ale nie długie paski.
Krok 3:
Ogórek można pokroić w paski lub małe kwadraty.
Krok 4:
Pomidor należy również pokroić na małe kawałki.
Krok 5:
W płytkiej misce wymieszaj wszystkie nasze pokrojone warzywa.
Krok 6:
Następnie dodaj krewetki do warzyw. Mieszać.
Krok 7:
Zanurzamy papier ryżowy w ciepłej wodzie i trzymamy go, aż całkowicie się zwilży.
Krok 8:
Ostrożnie przenieś namoczony arkusz na deskę do krojenia i wyrównaj.
Krok 9:
Połóż liść sałaty na liściu, a następnie połóż na nim trochę nadzienia i zacznij owijać. Rolkę należy owinąć jak nadziewany naleśnik, aby nasze nadzienie nie wypadło z boków.
Krok 10:
Tak wygląda owinięty.
Krok 11:
Z ilości naszych składników powinniśmy mieć 3 bułki.
Krok 12:
Kroimy bułki na porcje-bułki.
Krok 13:
Podajemy do stołu.
Krok 14:
Smacznego!
do sajgonek można podać sos sojowy, majonez lub dowolny inny ulubiony sos do potraw.
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Papier ryżowy - 333 kcal/100g