chili con carne z wołowiną i sosem Tabasco

pyszne danie, które zdecydowanie warto spróbować. Łatwe I Proste!Szybko I Smacznie!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 37 % 7 g
105 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do walki!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Obierz słodką i ostrą paprykę, pokrój słodką na kawałki wielkości fasoli, ostrą na cienkie półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pożądane jest bardzo drobno posiekać mięso, ale można je również przepuścić przez maszynę do mięsa z dużym grillem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory nożem na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej oliwę z oliwek w szerokim rondlu i smaż na średnim ogniu, mieszając, cebulę i czosnek do miękkości, 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj zirę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj zmielone lub zmiażdżone chili. Uważaj: ostrość potrawy zależy od ilości dodanego chili i sosu Tabasco.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj przez 1 minutę, ciągle mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mięso i smaż przez 10 minut. Dodaj ostrą i słodką paprykę i smaż przez kolejne 5-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj pokrojone pomidory.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej około 1 litra wrzącej wody. Doprowadź chili do wrzenia i zmniejsz ogień.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj fasolę, sól, zagotuj i zdejmij z ognia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W razie potrzeby gotowe chili con carne można posypać posiekaną kolendrą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Klasyczna porcja chili con carne-z gotowanym ryżem, tortillas i chipsami nachos. Osobno w sosie podawaj śmietanę i posyp tartym serem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sos Tabasco - 12   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy