skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Usuń jagnięcinę z filmów i żył.
Krok 2:
Zalej liście winogron wrzącą wodą przez 5 minut. Wrzuć liście do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. U podstawy każdego liścia usuń łodygę (jeśli liście są konserwowane w roztworze soli, należy je najpierw namoczyć w wodzie, a następnie dobrze spłukać).
Krok 3:
Przekręć jagnięcinę, kurduk jagnięcy i cebulę przez maszynkę do mięsa z drobnym grillem. Dodaj umyty bulgur i zmielone przyprawy do mielonego mięsa.
Krok 4:
Wlej ciepłą wodę do mięsa mielonego, wymieszaj i dodaj sól do smaku.
Krok 5:
Połóż arkusz na stole błyszczącą stroną do dołu. Połóż stół 1-1,5 na jego podstawie.łyżki nadzienia i przykryj dolną częścią arkusza, a następnie ścianami bocznymi. Zasada gołąbków niż dolma jest pierwotnie.Ogólnie-Nakręć gołąbki!
Krok 6:
Rozłóż dno garnka całymi liśćmi winogron (aby dolma nie przykleiła się do dna).Ułóż dolmę w kółko na wierzchu, aby się nie rozwijała-ciasno do siebie. Ułóż dolmę warstwami, przykrywając każdą z całych liści.Przykryj ostatnią warstwę dolmy liśćmi i talerzem (aby zapobiec wyskakiwaniu dolmy). Napełnij je osoloną zimną wodą do talerza. Zamknij pokrywkę, umieść na średnim ogniu, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 7:
Na małej patelni z grubym dnem rozpuść 130g masła na małym ogniu. Gdy olej zacznie się pienić, użyj łyżki, aby zebrać piankę z jego powierzchni. Po około 10 minutach olej będzie czysty i klarowny. Zdejmij patelnię z ognia, ostudź masło w temperaturze pokojowej.
Krok 8:
Rozpuść Pozostałe 20g masła na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę i połowę drobno posiekanych liści mięty. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cebula będzie przezroczysta(Uwaga !!! nie dopuścić do brązowienia cebuli). Dodaj ocet i wino i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż na patelni pozostanie 3 stół.łyżki płynu. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź. Przecedzić zawartość patelni przez sito o drobnych oczkach.
Krok 9:
Wymieszaj żółtka na patelni z wcześniej odcedzonym płynem. Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje(Uwaga !!! NIE WOLNO gotować masy). Zdejmij patelnię z ognia i włóż części klarowanego masła, ubijając SOS trzepaczką.
Krok 10:
Dopraw sos solą i zmielonym czarnym pieprzem, dodaj grubo posiekane liście mięty.
Krok 11:
Podawaj nadziewane liście na gorąco, skropione ciepłym sosem. Finita! Smacznego!
uwielbiam dolmę z matzoni. W maconi jeszcze pokruszyć czosnek, kolendrę i miętę-ogólnie będzie piosenka! Kto lubi tę opcję, może nie zrobić sosu z przepisu-zajmie to znacznie mniej czasu! Pyszne i tak, i tak, uwierz mi!
półtorej godziny to nie czas! Ale gwarantowana przyjemność dla wszystkich, którzy ją dostaną!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal / 100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal / 100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal / 100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g