dolma jagnięca i bulgur w sosie miętowym

pyszne orientalne gołąbki z mięsem jagnięcym). Dolma jest dobra z jagnięciny! Ale jeśli chcesz, możesz wziąć dowolne mięso. Więc-eksperymentuj!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 13 % 4 g
199 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Usuń jagnięcinę z filmów i żył.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej liście winogron wrzącą wodą przez 5 minut. Wrzuć liście do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. U podstawy każdego liścia usuń łodygę (jeśli liście są konserwowane w roztworze soli, należy je najpierw namoczyć w wodzie, a następnie dobrze spłukać).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przekręć jagnięcinę, kurduk jagnięcy i cebulę przez maszynkę do mięsa z drobnym grillem. Dodaj umyty bulgur i zmielone przyprawy do mielonego mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciepłą wodę do mięsa mielonego, wymieszaj i dodaj sól do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż arkusz na stole błyszczącą stroną do dołu. Połóż stół 1-1,5 na jego podstawie.łyżki nadzienia i przykryj dolną częścią arkusza, a następnie ścianami bocznymi. Zasada gołąbków niż dolma jest pierwotnie.Ogólnie-Nakręć gołąbki!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż dno garnka całymi liśćmi winogron (aby dolma nie przykleiła się do dna).Ułóż dolmę w kółko na wierzchu, aby się nie rozwijała-ciasno do siebie. Ułóż dolmę warstwami, przykrywając każdą z całych liści.Przykryj ostatnią warstwę dolmy liśćmi i talerzem (aby zapobiec wyskakiwaniu dolmy). Napełnij je osoloną zimną wodą do talerza. Zamknij pokrywkę, umieść na średnim ogniu, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na małej patelni z grubym dnem rozpuść 130g masła na małym ogniu. Gdy olej zacznie się pienić, użyj łyżki, aby zebrać piankę z jego powierzchni. Po około 10 minutach olej będzie czysty i klarowny. Zdejmij patelnię z ognia, ostudź masło w temperaturze pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpuść Pozostałe 20g masła na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę i połowę drobno posiekanych liści mięty. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cebula będzie przezroczysta(Uwaga !!! nie dopuścić do brązowienia cebuli). Dodaj ocet i wino i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż na patelni pozostanie 3 stół.łyżki płynu. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź. Przecedzić zawartość patelni przez sito o drobnych oczkach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj żółtka na patelni z wcześniej odcedzonym płynem. Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje(Uwaga !!! NIE WOLNO gotować masy). Zdejmij patelnię z ognia i włóż części klarowanego masła, ubijając SOS trzepaczką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dopraw sos solą i zmielonym czarnym pieprzem, dodaj grubo posiekane liście mięty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj nadziewane liście na gorąco, skropione ciepłym sosem. Finita! Smacznego!

uwielbiam dolmę z matzoni. W maconi jeszcze pokruszyć czosnek, kolendrę i miętę-ogólnie będzie piosenka! Kto lubi tę opcję, może nie zrobić sosu z przepisu-zajmie to znacznie mniej czasu! Pyszne i tak, i tak, uwierz mi!

półtorej godziny to nie czas! Ale gwarantowana przyjemność dla wszystkich, którzy ją dostaną!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal / 100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal / 100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Liście winogron - 0   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal / 100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy