Wybierz najlepsze sprawdzone przepisy creme brulee na 1000.menu. Spróbuj wariacji z wanilią, cynamonem i skórką. Dodaj miętę i jagody i uzyskaj niezmiennie wyjątkowy efekt! Naucz się flambować. Doceń wyjątkowy kontrast delikatności kremu i chrupkości karmelu. Stwórz cud z Francji w swojej kuchni. Gotowanie w domu jest proste i przyjemne!
Przygotowanie creme brulee jest dość prostym procesem, choć zajmuje trochę czasu. W swej istocie jest to mieszanka żółtek, cukru i wanilii, połączona z mlekiem (odmiana katalońska) lub śmietaną (odmiana francuska) i pieczona w wysokiej temperaturze, aż będzie chrupiąca. Co może być bardziej elementarne. Ale jaki jest wynik! Główną atrakcją deseru jest chrupiący karmel pokrywający najdelikatniejszą zawartość.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach creme brulee:
ciekawy przepis:
1. Oddziel żółtka i białka.
2. Ubij żółtka mikserem z połową cukru.
3. Wlej śmietanę do rondla. Zasypiaj drugą połowę cukru. Podgrzej na małym ogniu, nie pozwalając mu się zagotować.
4. Dodaj nasiona wanilii do rozgrzanej śmietany. Jeśli nie, to zwykła wanilina.
5. Wlać cienką strużkę, nie przestając mieszać, gorące Sławki do ubitych żółtek.
6. Masę kremowo-żółtkową przecedzić przez sitko. Wlać do małych (200-250 ml) żaroodpornych foremek.
7. Ułóż formy w dużej blasze do pieczenia z wysokimi bokami. Wlać wrzącą wodę do około 2/3 wysokości misek, aby stworzyć warunki kąpieli wodnej w piekarniku.
8. Piecz w 140 stopniach przez 40 minut gotowość do wizualnego określenia: creme brulee w środku zgęstnieje, ale drży, przypominając galaretkę.
9. Schłodzić gotowy produkt. Pozostaw w lodówce na 3-4 godziny, aż do ostatecznego zgęstnienia.
10. Posyp zamrożony Crème brulee cukrem. Zakaramelizować.
pięć najszybszych przepisów na creme brulee:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
klasyczny krem brulee | 1 h 20 min | 310 | +192 |
francuski deser creme brulee z cynamonem | 2 h | 158 | +46 |
ciasto creme brulee | 2 h | 323 | +280 |
deser creme brulee | 3 h 20 min | 337 | +30 |
domowe lody creme brulee | 3 h 30 min | 158 | +272 |
przydatne wskazówki:
• istnieje kilka sposobów karmelizowania cukru na deserze. Pierwszy to specjalistyczny palnik do gotowania. Pozwala kontrolować cały proces karmelizacji. Drugi to flambing. Najważniejsze jest to, że cukier jest lekko posypany alkoholem i przypalony, a podczas spalania zamienia się w karmelową powłokę.Gorenje. Trzeci jest najprostszy. Możesz uzyskać skórkę karmelową, posypując wierzch cukrem i umieszczając na piętach min. w piekarniku (górne ogrzewanie).
• ważne jest, aby nie prześwietlać bazy kremu w piekarniku, w przeciwnym razie, jeśli creme brulee będzie piec przez bardzo długi czas, stanie się nieprzyjemnie twardy lub całkowicie zwinie się.