skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przygotuj ciasto na ciasta. Zmiel twarożek (nie ziarnisty) zmiękczoną margaryną i wanilią.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 4:
Dobrze zagnieść ciasto, może to zająć około 10 minut. Ciasto okazuje się miękkie, nie przykleja się do rąk, dobrze się rzeźbi.
Krok 5:
Cienko rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta. Ciasto nie przyklejało się do moich rąk i stołu, więc nie musiałem odkurzać stołu mąką.
Krok 6:
Teraz przymocuj spód formy lub talerz o żądanej średnicy i wytnij równe koło nożem.
Krok 7:
Nasmaruj spód formy i rozłóż ciasto. Piecz ciasta przez 15 minut w 180 stopniach. Dostałem 6 ciast i 1 małe ciasto ze skrawków, użyłem go do posypania ciasta.
Krok 8:
Gotowanie karmelu. Potrzebujemy grubościennych naczyń. Wlać cukier i stopić go na małym ogniu. Ale nie prześwietlaj, gdy tylko cukier zacznie się topić, ciągle mieszaj, aby się nie przypalił.
Krok 9:
Powinien mieć złoty bursztynowy kolor. Natychmiast zdejmij z ognia. Teraz ciągle mieszając wlej ciepłe mleko małymi porcjami. Jeśli karmel zbiera się w grudki, podpal i podgrzej, mieszając. Dodaj szczyptę soli i wanilinę.
Krok 10:
Następnie dodaj masło, mieszaj, aż będzie gładkie. Pozostaw karmel do ostygnięcia.
Krok 11:
Przygotuj bazę kremu. Z jaj potrzebne będą tylko żółtka. Pocieramy żółtka i cukier.
Krok 12:
Dodaj mąkę, wanilinę, wlej 1 szklankę mleka i mieszaj, aż będzie gładka. A 2 szklanki mleka należy zagotować i wlać w małych porcjach do mieszanki jajeczno-mącznej, ciągle mieszając. Podpal i gotuj, aż krem zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 13:
Zmiękczone masło należy ubić i stopniowo dodając bazę kremu ubić śmietanę, aż będzie gładka.
Krok 14:
Następnie, ciągle mieszając krem, dodaj Karmel i koniak.
Krok 15:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 16:
Zbieramy ciasta. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się kremu, zainstaluj wyjmowaną formę i dobrze posmaruj każde ciasto.
Krok 17:
Zmiel małe ciasto na okruchy, jeśli to nie wystarczy, zmiel ciasteczka.
Krok 18:
Posyp ciasto na wierzchu i bokach okruchami. W tym przepisie nie używamy posiekanych orzechów ani kawałków czekolady do posypania, aby nie zabić karmelowego smaku ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki i pozostawiamy do namoczenia na całą noc. W zależności od tego, jak jest impregnowany, możesz go zostawić na dłużej.
Krok 19:
Ciasto creme brulee jest gotowe. Wzywaj wszystkich do picia herbaty! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal / 100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal / 100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g