ciasto creme brulee

pyszne, chrupiące domowe ciasto na każdą rodzinną uroczystość! Ciasto creme brulee otrzymało tę nazwę ze względu na specyfikę kremu, który smakuje jak stopione lody creme brulee. Chrupiące ciasta nie pozostawiają obojętnym. Ciasto creme brulee nie jest trudne do przygotowania, na etapach przygotowania jest podobne do ciasta miodowego, ale wyróżnia się specjalnym smakiem. Możesz przygotować to ciasto z wyprzedzeniem, ponieważ będzie musiało zostać zaparzone, aby ciasta były dobrze nasycone. Możesz więc bezpiecznie przygotować ciasto na dzień przed uroczystością.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 39 % 21 g
węglowodany 52 % 28 g
323 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto na ciasta. Zmiel twarożek (nie ziarnisty) zmiękczoną margaryną i wanilią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze zagnieść ciasto, może to zająć około 10 minut. Ciasto okazuje się miękkie, nie przykleja się do rąk, dobrze się rzeźbi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cienko rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta. Ciasto nie przyklejało się do moich rąk i stołu, więc nie musiałem odkurzać stołu mąką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przymocuj spód formy lub talerz o żądanej średnicy i wytnij równe koło nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj spód formy i rozłóż ciasto. Piecz ciasta przez 15 minut w 180 stopniach. Dostałem 6 ciast i 1 małe ciasto ze skrawków, użyłem go do posypania ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowanie karmelu. Potrzebujemy grubościennych naczyń. Wlać cukier i stopić go na małym ogniu. Ale nie prześwietlaj, gdy tylko cukier zacznie się topić, ciągle mieszaj, aby się nie przypalił.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powinien mieć złoty bursztynowy kolor. Natychmiast zdejmij z ognia. Teraz ciągle mieszając wlej ciepłe mleko małymi porcjami. Jeśli karmel zbiera się w grudki, podpal i podgrzej, mieszając. Dodaj szczyptę soli i wanilinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj masło, mieszaj, aż będzie gładkie. Pozostaw karmel do ostygnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj bazę kremu. Z jaj potrzebne będą tylko żółtka. Pocieramy żółtka i cukier.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj mąkę, wanilinę, wlej 1 szklankę mleka i mieszaj, aż będzie gładka. A 2 szklanki mleka należy zagotować i wlać w małych porcjach do mieszanki jajeczno-mącznej, ciągle mieszając. Podpal i gotuj, aż krem zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zmiękczone masło należy ubić i stopniowo dodając bazę kremu ubić śmietanę, aż będzie gładka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie, ciągle mieszając krem, dodaj Karmel i koniak.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zbieramy ciasta. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się kremu, zainstaluj wyjmowaną formę i dobrze posmaruj każde ciasto.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zmiel małe ciasto na okruchy, jeśli to nie wystarczy, zmiel ciasteczka.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp ciasto na wierzchu i bokach okruchami. W tym przepisie nie używamy posiekanych orzechów ani kawałków czekolady do posypania, aby nie zabić karmelowego smaku ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki i pozostawiamy do namoczenia na całą noc. W zależności od tego, jak jest impregnowany, możesz go zostawić na dłużej.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ciasto creme brulee jest gotowe. Wzywaj wszystkich do picia herbaty! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal / 100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal / 100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy