ciasto galaretkowe z owocami

delikatny, soczysty, apetyczny, oryginalny! Ciasto galaretkowe z owocami to prosty przepis na pyszny deser, w którym biszkopt wylewa się kremem na bazie żelatyny. Bardzo łatwo jest to zrobić, zwłaszcza jeśli nie sam upiec biszkoptu, ale użyć gotowego.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 62 % 21 g
176 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić galaretowate ciasto z owocami? Najpierw przygotuj biszkopt. Jak zrobić biszkopt? Wbij jajka (temperatura pokojowa) do miski. Ubijaj mikserem przez 10 minut, stopniowo dodając cukier i zwiększając prędkość. Masa powinna wybielić i zwiększyć objętość 3 razy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej przesianą mąkę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj z ciastem ruchami od dołu do góry silikonową szpatułką. Ciasto biszkoptowe jest gotowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj spód formy do pieczenia papierem do pieczenia, wlej ciasto do formy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piec biszkopt w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Moje ciasto okazało się wysokie, więc upiekłem trochę dłużej — sprawdzałem gotowość wykałaczką. Wyjmij gotowy biszkopt z formy i pozostaw na 2 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj truskawki, osusz i pokrój wzdłuż na 4-6 części, w zależności od wielkości. Oprócz truskawek możesz wziąć dowolne owoce i jagody według własnego uznania: banany, kiwi, wiśnie, mandarynki itp.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do spęcznienia na 30 minut. Wszystko to można zrobić w momencie, gdy ciasto jest w piekarniku. Po upływie czasu podgrzej żelatynę w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, aż się rozpuści.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj śmietanę z cukrem. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że jest naturalna i smaczna. Wlej żelatynę do śmietany, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój schłodzone ciasto biszkoptowe na duże kwadraty i wlej do miski. Wlej do niego połowę śmietany, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę lub głęboką miskę odpowiedniej wielkości folią spożywczą. Na dole możesz umieścić kawałki truskawek jako wzór, który po obróceniu ciasta będzie na górze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż połowę biszkoptów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż połowę truskawek na biszkopcie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wypełnij jagody połową pozostałego wypełnienia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie ponownie ułóż biszkopt, truskawki i nadzienie. Dobrze dociśnij i wypoziomuj powierzchnię.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wysyłamy ciasto do lodówki w celu namoczenia i żelowania na 2-3 godziny. Następnie wyjmij go z lodówki, Odwróć na półmisek i zdejmij folię. Ciasto jest gotowe. Udekoruj go według własnych upodobań. Posypałam ciasto białymi płatkami kokosowymi - idealnie pasowało zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku. Podawaj do stołu. Smacznego!

ten prosty przepis można jeszcze bardziej błagać, jeśli do bazy użyjesz biszkoptów ze sklepu lub gotowych ciastek biszkoptowych. Ta opcja jest odpowiednia, jeśli nie chcesz samodzielnie piec herbatników i wolisz ciasta bez pieczenia. 

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy