skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretowate ciasto z owocami? Najpierw przygotuj biszkopt. Jak zrobić biszkopt? Wbij jajka (temperatura pokojowa) do miski. Ubijaj mikserem przez 10 minut, stopniowo dodając cukier i zwiększając prędkość. Masa powinna wybielić i zwiększyć objętość 3 razy.
Krok 2:
Wlej przesianą mąkę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj z ciastem ruchami od dołu do góry silikonową szpatułką. Ciasto biszkoptowe jest gotowe.
Krok 3:
Przykryj spód formy do pieczenia papierem do pieczenia, wlej ciasto do formy.
Krok 4:
Piec biszkopt w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Moje ciasto okazało się wysokie, więc upiekłem trochę dłużej — sprawdzałem gotowość wykałaczką. Wyjmij gotowy biszkopt z formy i pozostaw na 2 godziny.
Krok 5:
Umyj truskawki, osusz i pokrój wzdłuż na 4-6 części, w zależności od wielkości. Oprócz truskawek możesz wziąć dowolne owoce i jagody według własnego uznania: banany, kiwi, wiśnie, mandarynki itp.
Krok 6:
Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do spęcznienia na 30 minut. Wszystko to można zrobić w momencie, gdy ciasto jest w piekarniku. Po upływie czasu podgrzej żelatynę w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, aż się rozpuści.
Krok 7:
Wymieszaj śmietanę z cukrem. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że jest naturalna i smaczna. Wlej żelatynę do śmietany, wymieszaj.
Krok 8:
Pokrój schłodzone ciasto biszkoptowe na duże kwadraty i wlej do miski. Wlej do niego połowę śmietany, wymieszaj.
Krok 9:
Przykryj formę lub głęboką miskę odpowiedniej wielkości folią spożywczą. Na dole możesz umieścić kawałki truskawek jako wzór, który po obróceniu ciasta będzie na górze.
Krok 10:
Rozłóż połowę biszkoptów.
Krok 11:
Połóż połowę truskawek na biszkopcie.
Krok 12:
Wypełnij jagody połową pozostałego wypełnienia.
Krok 13:
Następnie ponownie ułóż biszkopt, truskawki i nadzienie. Dobrze dociśnij i wypoziomuj powierzchnię.
Krok 14:
Wysyłamy ciasto do lodówki w celu namoczenia i żelowania na 2-3 godziny. Następnie wyjmij go z lodówki, Odwróć na półmisek i zdejmij folię. Ciasto jest gotowe. Udekoruj go według własnych upodobań. Posypałam ciasto białymi płatkami kokosowymi - idealnie pasowało zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku. Podawaj do stołu. Smacznego!
ten prosty przepis można jeszcze bardziej błagać, jeśli do bazy użyjesz biszkoptów ze sklepu lub gotowych ciastek biszkoptowych. Ta opcja jest odpowiednia, jeśli nie chcesz samodzielnie piec herbatników i wolisz ciasta bez pieczenia.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g