skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Do nadzienia twarogowego: dodaj 1 jajko, 70 g cukru do twarogu i wszystko wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj płatki kokosowe, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 4:
W przypadku ciasta czekoladowego: rozpuść czekoladę z masłem i lekko ostudź.
Krok 5:
Dodaj 3 jajka i cukier do mieszanki czekoladowej.
Krok 6:
Ubijaj do puszystości.
Krok 7:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki czekoladowej.
Krok 8:
Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Konsystencja nadzienia twarogowego i ciasta czekoladowego powinna być w przybliżeniu taka sama, więc jeśli twój twaróg jest zbyt mokry, możesz dodać trochę skrobi.
Krok 9:
Formujemy nasze ciasto. Rozłóż połowę ciasta czekoladowego na dnie formy (średnica mojej formy wynosi 24 cm).
Krok 10:
Rozłóż nadzienie twarogowe na wierzchu.
Krok 11:
I przykryj resztą ciasta.
Krok 12:
Piec ciasto w 170 C przez około 50-60 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i najlepiej odstawiamy na kilka godzin, aby ciasto było zagęszczone, a kawałki zachowywały kształt podczas krojenia.
Krok 13:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g