ciasto czekoladowe z twarogiem

bogate ciasto czekoladowe z delikatnym nadzieniem twarogowym! Ciasto okazuje się po prostu wspaniałe w smaku. Podczas pieczenia smak czekolady rozprzestrzenia się po domu i po prostu nierealne jest opieranie się takiemu ciastu.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 38 % 22 g
węglowodany 45 % 26 g
331 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do nadzienia twarogowego: dodaj 1 jajko, 70 g cukru do twarogu i wszystko wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj płatki kokosowe, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przypadku ciasta czekoladowego: rozpuść czekoladę z masłem i lekko ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 3 jajka i cukier do mieszanki czekoladowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubijaj do puszystości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki czekoladowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Konsystencja nadzienia twarogowego i ciasta czekoladowego powinna być w przybliżeniu taka sama, więc jeśli twój twaróg jest zbyt mokry, możesz dodać trochę skrobi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Formujemy nasze ciasto. Rozłóż połowę ciasta czekoladowego na dnie formy (średnica mojej formy wynosi 24 cm).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż nadzienie twarogowe na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I przykryj resztą ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec ciasto w 170 C przez około 50-60 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i najlepiej odstawiamy na kilka godzin, aby ciasto było zagęszczone, a kawałki zachowywały kształt podczas krojenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy