ptysie klonowe Pecan

najsmaczniejsze ptysie z syropem klonowym i orzechami pekan. W licznych recenzjach poświęconych tym ptysiom przeczytałem, że są to najsmaczniejsze ptysi na świecie. Na początku byłem bardzo nieufny wobec tego ogólnego entuzjazmu. Rzeczywiście, co jest takiego specjalnego-syrop i orzechy. Jednak teraz jestem gotowa dołączyć do tych, którzy twierdzą, że jest mega smaczny. Szczególnie podobał mi się smak orzechów, którymi posypałam ptysie na wierzchu. Prażone orzechy pekan są zaskakująco smaczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 44 % 27 g
węglowodany 46 % 28 g
402 kcal
IG: 90 / 10 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Farsz. Drobno posiekaj orzechy. Orzechy można wziąć zarówno więcej, jak i trochę mniej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz orzechy z syropem klonowym i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto rozmrozić, rozwałkować na posypanej mąką powierzchni, pokroić w kwadraty o wymiarach 12x12 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wykonaj kilka ukośnych cięć wokół krawędzi każdego kwadratu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż 2-3 łyżki na środku każdego kwadratu.l nadzienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Warkocz ptysie warkoczem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj wierzch bułek syropem klonowym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp orzechami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś ptysie na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia w odległości od siebie. Piecz ptysie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Aby uzyskać złotą skórkę, pod koniec pieczenia ponownie posmarowałem ptysie syropem klonowym, gdy ciasto już wyrosło i było mocne.

Pekan można bezpiecznie zastąpić tańszymi orzechami włoskimi. Z pewnością będzie trochę źle, ale też smacznie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy pekan - 687   kcal/100g
  • Pekan - 691   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy