skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Farsz. Drobno posiekaj orzechy. Orzechy można wziąć zarówno więcej, jak i trochę mniej.
Krok 3:
Połącz orzechy z syropem klonowym i wymieszaj.
Krok 4:
Ciasto rozmrozić, rozwałkować na posypanej mąką powierzchni, pokroić w kwadraty o wymiarach 12x12 cm.
Krok 5:
Wykonaj kilka ukośnych cięć wokół krawędzi każdego kwadratu.
Krok 6:
Połóż 2-3 łyżki na środku każdego kwadratu.l nadzienia.
Krok 7:
Warkocz ptysie warkoczem.
Krok 8:
Posmaruj wierzch bułek syropem klonowym.
Krok 9:
Posyp orzechami.
Krok 10:
Przenieś ptysie na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia w odległości od siebie. Piecz ptysie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Aby uzyskać złotą skórkę, pod koniec pieczenia ponownie posmarowałem ptysie syropem klonowym, gdy ciasto już wyrosło i było mocne.
Pekan można bezpiecznie zastąpić tańszymi orzechami włoskimi. Z pewnością będzie trochę źle, ale też smacznie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy pekan - 687 kcal/100g
- Pekan - 691 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe Francuskie - 362 kcal/100g