skręcone bułeczki

smak tego wypieku doprowadzi każdego łakomczucha do szaleństwa! Bułeczki z jabłkami z ciasta drożdżowego-przepis na delikatne i przewiewne domowe wypieki ze zdrowym nadzieniem z jabłek i rodzynek. Mielony cynamon dodaje potrawie szczególnej pikantności i apetycznego smaku. Te pyszne bułeczki doskonale komponują się z ciepłym mlekiem, gorącym kakao, mocną kawą lub aromatyczną herbatą.
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 75 % 47 g
299 kcal
IG: 6 / 6 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. W misce rozcieńczyć suche drożdże w ciepłej wodzie, dodać szczyptę cukier do szybkiej aktywacji. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują.

2. Podgrzej trochę mleko i wlej do ciasta. Dodaj stopione masło, trochę soli, cukier, mielony cynamon i 1/4 przesianej mąki. Dobrze wymieszaj.

3. Dodaj kolejne 2/3 przesianej mąki i za pomocą miksera i specjalnych dysz zagnieść ciasto. Następnie dodaj trochę więcej mąki, aż ciasto nie będzie już lepkie. Ilość mąki może się różnić w zależności od rodzaju mąki i ilości zawartego w niej glutenu. Możesz przenieść ciasto na powierzchnię roboczą i zamknąć rękami. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, ale w żadnym wypadku nie ciasne.

4. Posmaruj wnętrze miski resztkami masła i przenieś tam zagniecione ciasto. Przykryj miskę pokrywką lub przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno się podnieść i zwiększyć objętość.

5. Jabłka opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Obierz jabłka i pokrój w cienkie ćwiartki.

6. Opłucz rodzynki i gotuj na parze we wrzącej wodzie, aby zmiękły. Następnie spuść wodę i osusz rodzynki.

7. W głębokim talerzu wymieszaj brązowy cukier i mielony cynamon.

8. Wymieszaj trochę" wypoczęte " ciasto, dodając mąkę. Następnie zwiń go w prostokąt.

9. Roztop masło (do nadzienia) i posmaruj nim powierzchnię ciasta. Na wierzch posyp mieszanką cukru i cynamonu. Następnie włóż rodzynki i jabłka.

10. Zaczynając od jednej krawędzi, zwinąć ciasto wraz z nadzieniem w ciasną rolkę. Połóż rolkę szwem w dół. Pokrój na 12 równych kawałków.

11. Połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i przenieś uformowane bułki. Przykryj bułki ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na około pół godziny, aby wyrosły.

12. W międzyczasie włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

13. Gdy bułki urosną i powiększą się, Umieść blachę do pieczenia z nimi piekarnik piec przez około 20 minut lub do zrumienienia.

po ostygnięciu bułek można je podawać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy