skład / składniki
metoda gotowania
1. W misce rozcieńczyć suche drożdże w ciepłej wodzie, dodać szczyptę cukier do szybkiej aktywacji. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
2. Podgrzej trochę mleko i wlej do ciasta. Dodaj stopione masło, trochę soli, cukier, mielony cynamon i 1/4 przesianej mąki. Dobrze wymieszaj.
3. Dodaj kolejne 2/3 przesianej mąki i za pomocą miksera i specjalnych dysz zagnieść ciasto. Następnie dodaj trochę więcej mąki, aż ciasto nie będzie już lepkie. Ilość mąki może się różnić w zależności od rodzaju mąki i ilości zawartego w niej glutenu. Możesz przenieść ciasto na powierzchnię roboczą i zamknąć rękami. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, ale w żadnym wypadku nie ciasne.
4. Posmaruj wnętrze miski resztkami masła i przenieś tam zagniecione ciasto. Przykryj miskę pokrywką lub przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno się podnieść i zwiększyć objętość.
5. Jabłka opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Obierz jabłka i pokrój w cienkie ćwiartki.
6. Opłucz rodzynki i gotuj na parze we wrzącej wodzie, aby zmiękły. Następnie spuść wodę i osusz rodzynki.
7. W głębokim talerzu wymieszaj brązowy cukier i mielony cynamon.
8. Wymieszaj trochę" wypoczęte " ciasto, dodając mąkę. Następnie zwiń go w prostokąt.
9. Roztop masło (do nadzienia) i posmaruj nim powierzchnię ciasta. Na wierzch posyp mieszanką cukru i cynamonu. Następnie włóż rodzynki i jabłka.
10. Zaczynając od jednej krawędzi, zwinąć ciasto wraz z nadzieniem w ciasną rolkę. Połóż rolkę szwem w dół. Pokrój na 12 równych kawałków.
11. Połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i przenieś uformowane bułki. Przykryj bułki ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na około pół godziny, aby wyrosły.
12. W międzyczasie włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
13. Gdy bułki urosną i powiększą się, Umieść blachę do pieczenia z nimi piekarnik piec przez około 20 minut lub do zrumienienia.
po ostygnięciu bułek można je podawać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g