skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec Vitushki w domu?Przygotuj składniki do pieczenia vitushek. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmujemy je z lodówki z wyprzedzeniem, aby się rozgrzały. Zaczynamy przygotowywać ciasto drożdżowe od ciasta. Wlej ciepłą wodę do szklanki, woda nie powinna być gorąca (około 30 stopni), możesz ją ogrzać w kuchence mikrofalowej.
Krok 2:
Dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki do szklanki. Dokładnie wymieszaj mieszaninę i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny się aktywować. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie,na powierzchni mieszanki powinna powstać Czapka drożdżowa z pianki.
Krok 3:
Wbij jajko kurze do głębokiej miski lub rondla, wymieszaj z dodatkiem soli i pozostałym cukrem do ciasta. Wlej do miski stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej, podgrzane do 30 stopni w kuchence mikrofalowej mleko i przygotowane ciasto. Wymieszaj masę.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę. Mąka może uciec, aby zrobić trochę więcej lub mniej ciasta. Wszystko zależy od jakości mąki, dlatego obserwuje konsystencję powstałego ciasta. Powinien być lekko lepki, ale nie sięgać za ręce.
Krok 5:
Po zebraniu w kulkę rozprowadzamy ją na zmielonej powierzchni, ugniatamy rękami, w razie potrzeby dodając trochę mąki. Ponownie włóż do miski i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. W tym czasie ugniatamy go raz i pozwalamy mu ponownie wstać. Ciasto jest gotowe do pieczenia.
Krok 6:
Podziel go na małe kawałki o tej samej wielkości. Każdy z nich zwija się w prostokątną warstwę o grubości około 0,5 centymetra.
Krok 7:
Posmaruj go kwaśną śmietaną lub zmiękczonym masłem i posyp cukrem.
Krok 8:
Zwiń w rolkę i spłaszcz ją na wierzchu, tworząc bułkę.
Krok 9:
Nasmaruj formę olejem, połóż na niej bułki, pozostawiając między nimi wystarczająco dużo miejsca. Wkładamy bułkę do proofingu w ciepłe miejsce na 20 minut. Ubij jajko kurze. Posmaruj nim powstałe bułki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wkładamy bułki do piekarnika. Piec około 25 minut.
Krok 10:
Wyjmujemy rumiane bułeczki i podajemy je z herbatą, kawą lub mlekiem. Miłego picia herbaty!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g