Witushka w domu

pyszne pachnące wituszki z ciasta drożdżowego! Wituszki to bułki z ciasta drożdżowego wykonane w formie zwoju, z nadzieniem, z polewą lub posypką cukrową lub bez. Takie bułeczki doskonale uzupełniają filiżankę herbaty lub kawy, z kawałkiem masła lub dżemem jako opcja na śniadanie lub lekką przekąskę w środku dnia. Dzieci szczególnie lubią wituszki ze słodkim nadzieniem. Jako nadzienie możesz użyć śmietany lub masła z posypką cukru, okazuje się bardzo smaczne słodkie wypieki z delikatnym nadzieniem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 74 % 42 g
266 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec Vitushki w domu?Przygotuj składniki do pieczenia vitushek. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmujemy je z lodówki z wyprzedzeniem, aby się rozgrzały. Zaczynamy przygotowywać ciasto drożdżowe od ciasta. Wlej ciepłą wodę do szklanki, woda nie powinna być gorąca (około 30 stopni), możesz ją ogrzać w kuchence mikrofalowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki do szklanki. Dokładnie wymieszaj mieszaninę i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny się aktywować. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie,na powierzchni mieszanki powinna powstać Czapka drożdżowa z pianki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko kurze do głębokiej miski lub rondla, wymieszaj z dodatkiem soli i pozostałym cukrem do ciasta. Wlej do miski stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej, podgrzane do 30 stopni w kuchence mikrofalowej mleko i przygotowane ciasto. Wymieszaj masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę. Mąka może uciec, aby zrobić trochę więcej lub mniej ciasta. Wszystko zależy od jakości mąki, dlatego obserwuje konsystencję powstałego ciasta. Powinien być lekko lepki, ale nie sięgać za ręce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po zebraniu w kulkę rozprowadzamy ją na zmielonej powierzchni, ugniatamy rękami, w razie potrzeby dodając trochę mąki. Ponownie włóż do miski i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. W tym czasie ugniatamy go raz i pozwalamy mu ponownie wstać. Ciasto jest gotowe do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel go na małe kawałki o tej samej wielkości. Każdy z nich zwija się w prostokątną warstwę o grubości około 0,5 centymetra.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj go kwaśną śmietaną lub zmiękczonym masłem i posyp cukrem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń w rolkę i spłaszcz ją na wierzchu, tworząc bułkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj formę olejem, połóż na niej bułki, pozostawiając między nimi wystarczająco dużo miejsca. Wkładamy bułkę do proofingu w ciepłe miejsce na 20 minut. Ubij jajko kurze. Posmaruj nim powstałe bułki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wkładamy bułki do piekarnika. Piec około 25 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy rumiane bułeczki i podajemy je z herbatą, kawą lub mlekiem. Miłego picia herbaty!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy