skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznij od zrobienia ciasta. Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości, jajko C0, kefir o zawartości tłuszczu co najmniej 2%, śmietanę - co najmniej 15%. Wyjmij olej z lodówki na 1-1, 5 godziny, aby zmiękł.
Krok 2:
W głębokiej misce zmiel miękkie masło solą i cukrem, dodaj jajko i śmietanę.
Krok 3:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę.
Krok 4:
Wlej kefir do powstałej masy i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Aby zagnieść ciasto, weź większą miskę niż ta, której używałeś do mieszania płynnych składników. Przesiej mąkę, aby usunąć drobne zanieczyszczenia, a ciasto zostanie nasycone tlenem. Wlej połowę mąki do miski. Wlej powstałą płynną masę do mąki. Pamiętaj, aby dodać płynny składnik do suchego, a nie odwrotnie. Więc ciasto okaże się najbardziej udane.
Krok 6:
Ponieważ właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj mąkę w małych porcjach. Ciasto powinno być miękkie i delikatne, ale nie przyklejać się do rąk. Zagnieść ciasto i odstawić, aby gluten dobrze się rozprowadził.
Krok 7:
W tym czasie przygotuj nadzienie do mini kurników. Przygotuj wszystkie składniki. Wybierz mięso z kurczaka według własnych upodobań: jeśli lubisz bardzo soczyste nadzienie, weź mięso z kości (udo, podudzie), jeśli pierś jest bardziej sucha. Wybierz przyprawy do smaku. Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj nożem lub przekręć na maszynce do mięsa z dużymi otworami.
Krok 8:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę o wymiarach około 5x5 mm.takie cięcie sprawi, że nadzienie będzie bardziej równomierne.
Krok 9:
Obierz i opłucz cebulę. Przekręć jedną cebulę w maszynce do mięsa lub zetrzyj na grubej tarce, aby dała więcej soku. Posiekaj drugą cebulę nożem.
Krok 10:
Umieść mielonego kurczaka, ziemniaki i cebulę w głębokiej misce. Sól i dopraw przyprawami. Jeśli używasz gotowej mieszanki przypraw, pamiętaj, że może zawierać sól. Po przesoleniu nadzienia możesz zepsuć smak gotowego produktu.
Krok 11:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone na nadzieniu. Podziel nadzienie na 8 równych części. Włącz piekarnik do rozgrzania do 185 stopni.
Krok 12:
Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i podziel na 8 identycznych kawałków.
Krok 13:
Do rozwałkowania ciasta przyda się wałek do ciasta. Aby ułatwić pracę z ciastem, posyp i wytrzyj mąkę i ręce. Z jednego kawałka ciasta uformuj kulkę i zwiń ją w okrągłą warstwę o grubości około 5 mm. połóż jedną część nadzienia na środku i równomiernie rozprowadź, pozostawiając trochę ciasta na krawędzi, aby wygodnie było wyrzeźbić kurnik.
Krok 14:
Wizualnie podziel ciasto na 3 sektory. Najpierw podnieś dwa sektory, uszczypnij ciasto na krawędzi i kontynuuj delikatne szczypanie ciasta. Nie szczyp się na środku góry. Pozostaw otwór, aby para mogła wydostać się z kurnika.
Krok 15:
Podnieś trzecią krawędź ciasta i uszczypnij, pamiętając o pozostawieniu otworu na środku. Para musi zostać uwolniona, aby ciasto nie pękło. Nadzienie może wyciekać przez pęknięcie, kurczak się spali, a smak zostanie zepsuty.
Krok 16:
W ten sposób uformuj wszystkie mini kury. Aby nie przykleiły się do powierzchni do pieczenia, rozłóż na blasze do pieczenia lub pergaminie posypanym mąką. Piec na środkowej półce nagrzanego piekarnika w temperaturze 185 stopni przez 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od możliwości konkretnego piekarnika. Gotowe mini kurczaki powinny być lekko zrumienione na wierzchu. Po delikatnym naciśnięciu ręką ciasto nie powinno" chodzić & quot;.
podawaj mini kurczaki zarówno na ciepło, jak i na zimno. To kompletny posiłek, ale świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami i ziołami.
można je zabrać na przekąskę w drodze lub na spacer, a mini kurniki to zdrowe, pyszne śniadanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal / 100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g