Mini kurczaki z kurczakiem

żadne burgery i hot dogi nie dorównują rosyjskiemu kurnikowi. Mini kurczaki są bardzo wygodne do podania, ponieważ nie trzeba ich kroić. Cienkie ciasto ma lekki, dyskretny smak, a mięso z kurczaka i ziemniaki są nasycone sokami dzięki obfitości cebuli i przypraw.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 60 % 21 g
165 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznij od zrobienia ciasta. Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości, jajko C0, kefir o zawartości tłuszczu co najmniej 2%, śmietanę - co najmniej 15%. Wyjmij olej z lodówki na 1-1, 5 godziny, aby zmiękł.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce zmiel miękkie masło solą i cukrem, dodaj jajko i śmietanę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir do powstałej masy i wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby zagnieść ciasto, weź większą miskę niż ta, której używałeś do mieszania płynnych składników. Przesiej mąkę, aby usunąć drobne zanieczyszczenia, a ciasto zostanie nasycone tlenem. Wlej połowę mąki do miski. Wlej powstałą płynną masę do mąki. Pamiętaj, aby dodać płynny składnik do suchego, a nie odwrotnie. Więc ciasto okaże się najbardziej udane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponieważ właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj mąkę w małych porcjach. Ciasto powinno być miękkie i delikatne, ale nie przyklejać się do rąk. Zagnieść ciasto i odstawić, aby gluten dobrze się rozprowadził.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie przygotuj nadzienie do mini kurników. Przygotuj wszystkie składniki. Wybierz mięso z kurczaka według własnych upodobań: jeśli lubisz bardzo soczyste nadzienie, weź mięso z kości (udo, podudzie), jeśli pierś jest bardziej sucha. Wybierz przyprawy do smaku. Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj nożem lub przekręć na maszynce do mięsa z dużymi otworami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę o wymiarach około 5x5 mm.takie cięcie sprawi, że nadzienie będzie bardziej równomierne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz i opłucz cebulę. Przekręć jedną cebulę w maszynce do mięsa lub zetrzyj na grubej tarce, aby dała więcej soku. Posiekaj drugą cebulę nożem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść mielonego kurczaka, ziemniaki i cebulę w głębokiej misce. Sól i dopraw przyprawami. Jeśli używasz gotowej mieszanki przypraw, pamiętaj, że może zawierać sól. Po przesoleniu nadzienia możesz zepsuć smak gotowego produktu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone na nadzieniu. Podziel nadzienie na 8 równych części. Włącz piekarnik do rozgrzania do 185 stopni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i podziel na 8 identycznych kawałków.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do rozwałkowania ciasta przyda się wałek do ciasta. Aby ułatwić pracę z ciastem, posyp i wytrzyj mąkę i ręce. Z jednego kawałka ciasta uformuj kulkę i zwiń ją w okrągłą warstwę o grubości około 5 mm. połóż jedną część nadzienia na środku i równomiernie rozprowadź, pozostawiając trochę ciasta na krawędzi, aby wygodnie było wyrzeźbić kurnik.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wizualnie podziel ciasto na 3 sektory. Najpierw podnieś dwa sektory, uszczypnij ciasto na krawędzi i kontynuuj delikatne szczypanie ciasta. Nie szczyp się na środku góry. Pozostaw otwór, aby para mogła wydostać się z kurnika.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podnieś trzecią krawędź ciasta i uszczypnij, pamiętając o pozostawieniu otworu na środku. Para musi zostać uwolniona, aby ciasto nie pękło. Nadzienie może wyciekać przez pęknięcie, kurczak się spali, a smak zostanie zepsuty.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W ten sposób uformuj wszystkie mini kury. Aby nie przykleiły się do powierzchni do pieczenia, rozłóż na blasze do pieczenia lub pergaminie posypanym mąką. Piec na środkowej półce nagrzanego piekarnika w temperaturze 185 stopni przez 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od możliwości konkretnego piekarnika. Gotowe mini kurczaki powinny być lekko zrumienione na wierzchu. Po delikatnym naciśnięciu ręką ciasto nie powinno" chodzić & quot;.

podawaj mini kurczaki zarówno na ciepło, jak i na zimno. To kompletny posiłek, ale świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami i ziołami.
można je zabrać na przekąskę w drodze lub na spacer, a mini kurniki to zdrowe, pyszne śniadanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal / 100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy