kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym, serem

ze zwykłych potraw, soczystych i apetycznych, dla całej rodziny! Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym i serem doskonale urozmaicają codzienne menu. Są pieczone w piekarniku, więc mają mało kalorii. Do przygotowania kotletów można użyć tłuczonych ziemniaków pozostałych po kolacji.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 48 % 11 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym i serem? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć mięso mielone zarówno gotowe, sklepowe, jak i wykonane samodzielnie. Ponadto może być nie tylko z kurczaka — odpowiednia jest zarówno wołowina, jak i wieprzowina. Pamiętaj tylko, że w tym samym czasie zmieni się zawartość kalorii w naczyniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj ziemniaki. Jak gotować ziemniaki? Pokrój na kawałki, włóż do rondla, zalej czystą zimną wodą. Sól i gotuj na małym ogniu. Po ugotowaniu gotuj ziemniaki przez 20-30 minut, w zależności od odmiany, do miękkości — po naciśnięciu łyżką kawałek powinien łatwo się złamać. Odcedź wodę z przygotowanych ziemniaków. Zetrzyj ziemniaki, dodając do nich gorące mleko. Jest gorący, z zimnym puree okaże się bez smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i drobno posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. Aby zapobiec przypaleniu cebuli podczas smażenia, zmniejsz ogień i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Możesz również użyć dowolnej innej zieleni, według smaku lub dostępności. Lub w ogóle go nie używaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz tłuczone ziemniaki, smażoną cebulę, koperek, jajko, mielonego kurczaka, sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść powstałą masę w foremkach do muffinek nasmarowanych olejem roślinnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp kotlety serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 25 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Kotlety powinny być złote na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatne placki ziemniaczane są gotowe. Podawaj je do stołu z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy