skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym i serem? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć mięso mielone zarówno gotowe, sklepowe, jak i wykonane samodzielnie. Ponadto może być nie tylko z kurczaka — odpowiednia jest zarówno wołowina, jak i wieprzowina. Pamiętaj tylko, że w tym samym czasie zmieni się zawartość kalorii w naczyniu.
Krok 2:
Ugotuj ziemniaki. Jak gotować ziemniaki? Pokrój na kawałki, włóż do rondla, zalej czystą zimną wodą. Sól i gotuj na małym ogniu. Po ugotowaniu gotuj ziemniaki przez 20-30 minut, w zależności od odmiany, do miękkości — po naciśnięciu łyżką kawałek powinien łatwo się złamać. Odcedź wodę z przygotowanych ziemniaków. Zetrzyj ziemniaki, dodając do nich gorące mleko. Jest gorący, z zimnym puree okaże się bez smaku.
Krok 3:
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Krok 4:
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. Aby zapobiec przypaleniu cebuli podczas smażenia, zmniejsz ogień i wymieszaj.
Krok 5:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Możesz również użyć dowolnej innej zieleni, według smaku lub dostępności. Lub w ogóle go nie używaj.
Krok 6:
Połącz tłuczone ziemniaki, smażoną cebulę, koperek, jajko, mielonego kurczaka, sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 7:
Umieść powstałą masę w foremkach do muffinek nasmarowanych olejem roślinnym.
Krok 8:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 9:
Posyp kotlety serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 25 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Kotlety powinny być złote na wierzchu.
Krok 10:
Delikatne placki ziemniaczane są gotowe. Podawaj je do stołu z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g