pierniki na solance z ogórków

miękkie, pachnące pierniki w solance i oleju roślinnym. Bardzo łatwy i szybki przepis na pierniki. Do przygotowania takich pierników nadaje się zarówno solanka ogórkowa, jak i pomidory, a także lekka marynata z octem z warzyw w puszkach, ale nie ostra. Z podanej ilości składników dostałem 60 pierników.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 13 % 9 g
węglowodany 77 % 53 g
315 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować proste chude pierniki, nie potrzebujesz dużo czasu i dość skromnego zestawu produktów. Do gotowania weź solankę ogórkową, cukier, mąkę, sodę, rafinowany olej roślinny i przyprawy według własnego gustu – mielone goździki, cynamon, imbir, skórkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej solankę z ogórków do pojemnika do wyrabiania ciasta i wlej do niego przyprawy i sodę. Wymieszaj, aby nastąpiła reakcja solanki i sody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej cukier do solanki, kontynuuj mieszanie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po cukrze dodaj olej roślinny i ubij trochę widelcem lub trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zaczynamy dodawać mąkę porcjami, a następnie zagniatać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie wysypuj całej mąki na raz, dodawaj stopniowo podczas ugniatania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto stanie się gęstsze, ugniatamy je ręcznie, zostawiamy trochę mąki do rozwałkowania ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagniecione ciasto z piernika będzie lepkie, więc należy je posypać mąką i dopiero wtedy rozwałkować. Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta o grubości około 5-7 milimetrów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Foremki wycinają figurki z rozwałkowanego ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Układamy figurki z ciasta z piernika na blasze do pieczenia wysmarowane olejem roślinnym, jednocześnie podgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Blachy do pieczenia z figurami ciasta wkładamy do gorącego piekarnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pierniki na solance z ogórków pieczemy przez 20 minut, powinny pozostać lekkie, tylko lekko zrumienione.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Usuń gotowe pierniki z blach do pieczenia, przenieś na talerz i podawaj na herbatę. Schładzają się bardzo szybko, więc możesz je od razu podać. Schłodzone pierniki przechowuj w zamkniętym pojemniku lub torbie, aby nie stały się nieświeże i pozostały miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy