skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować proste chude pierniki, nie potrzebujesz dużo czasu i dość skromnego zestawu produktów. Do gotowania weź solankę ogórkową, cukier, mąkę, sodę, rafinowany olej roślinny i przyprawy według własnego gustu – mielone goździki, cynamon, imbir, skórkę.
Krok 2:
Wlej solankę z ogórków do pojemnika do wyrabiania ciasta i wlej do niego przyprawy i sodę. Wymieszaj, aby nastąpiła reakcja solanki i sody.
Krok 3:
Następnie wlej cukier do solanki, kontynuuj mieszanie.
Krok 4:
Po cukrze dodaj olej roślinny i ubij trochę widelcem lub trzepaczką.
Krok 5:
Następnie zaczynamy dodawać mąkę porcjami, a następnie zagniatać.
Krok 6:
Nie wysypuj całej mąki na raz, dodawaj stopniowo podczas ugniatania.
Krok 7:
Gdy ciasto stanie się gęstsze, ugniatamy je ręcznie, zostawiamy trochę mąki do rozwałkowania ciasta.
Krok 8:
Zagniecione ciasto z piernika będzie lepkie, więc należy je posypać mąką i dopiero wtedy rozwałkować. Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta o grubości około 5-7 milimetrów.
Krok 9:
Foremki wycinają figurki z rozwałkowanego ciasta.
Krok 10:
Układamy figurki z ciasta z piernika na blasze do pieczenia wysmarowane olejem roślinnym, jednocześnie podgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Krok 11:
Blachy do pieczenia z figurami ciasta wkładamy do gorącego piekarnika.
Krok 12:
Pierniki na solance z ogórków pieczemy przez 20 minut, powinny pozostać lekkie, tylko lekko zrumienione.
Krok 13:
Usuń gotowe pierniki z blach do pieczenia, przenieś na talerz i podawaj na herbatę. Schładzają się bardzo szybko, więc możesz je od razu podać. Schłodzone pierniki przechowuj w zamkniętym pojemniku lub torbie, aby nie stały się nieświeże i pozostały miękkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g