skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do ciasta użyj mąki najwyższej jakości, jajka kategorii C1, szybko działających suchych drożdży. Do nadzienia weź mieloną wołowinę, tak jak w prawdziwym cheeseburgerze, ale w razie potrzeby można ją zastąpić wieprzowiną. Ser jest twardy: rosyjski, Poshekhon i podobne rodzaje serów. Nie używaj parmezanu, Grana Padano i serów, które mają bardzo jasny, niezwykły smak, nie będą odpowiednie. Do posypania stosuje się białe nasiona sezamu.
Krok 2:
Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe (około 30oC) i wlej do miski do wyrabiania ciasta. Aby aktywować drożdże, mleko musi być ciepłe, ale nie gorące, w przeciwnym razie drożdże umrą. Następnie wlej suche szybko działające drożdże i cukier do miski i mieszając rozpuść luźne składniki w ciepłym mleku. Pamiętaj, że w mleku nie powinny pozostać ziarna ani grudki. Odstaw miskę na 10-15 minut na zakwas.
Krok 3:
Po upływie czasu wbij jajko kurze do miski, dodaj sól i wlej bezwonny olej roślinny, który nada ciastu elastyczność. Ubij zawartość miski trzepaczką.
Krok 4:
Przesiej mąkę przez sito. Z tego powodu mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia, które mogą znajdować się w mące. Zacznij wprowadzać przesianą mąkę w częściach do mieszanki mleczno-jajecznej.
Krok 5:
Najpierw zagnieść ciasto łyżką w misce, a gdy masa jest zagęszczona i zebrana, rękami na stole roboczym przez 7 minut, wlewając mąkę. Ale nie zatykaj ciasta mąką. Ciasto powinno stać się miękkie i nie przyklejać się do dłoni. W zależności od jakości i mielenia mąki może być potrzebne trochę mniej lub trochę więcej mąki niż wskazano w przepisie. Zbierz ciasto w kulkę, wróć do miski, przykryj czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 40-60 minut.
Krok 6:
Włóż mięso mielone na rozgrzaną patelnię i rozbijając grudki, smaż mięso na oleju roślinnym, aż cały płyn całkowicie odparuje. Następnie Ustaw najsilniejszy ogień na kuchence i smaż mięso mielone przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Podczas smażenia posyp solą i pieprzem nadzienie mięsne. Gdy nadzienie będzie gotowe, wyjmij patelnię z pieca i odstaw na bok do ostygnięcia.
Krok 7:
Obierz cebulę, opłucz pod wodą i pokrój w drobną kostkę. Zalej kostki cebuli wrzącą wodą, aby usunąć gorycz. Wrzuć do durszlaka i pozwól, aby cały płyn spłynął. Po ugotowaniu cebuli w ten sposób w gotowym cieście, podobnie jak w cheeseburgerze, będzie chrupać. Jeśli wolisz bardziej miękką cebulę, możesz ją smażyć na patelni do miękkości.
Krok 8:
W tym czasie ciasto musiało urosnąć. Obtocz wypoczęte ciasto i podziel je na 2 części w następującej proporcji: 1/4 i 3/4. Weź dużą część i rozwiń z niej duży okrąg. Ostrożnie przenieś ciasto do formy natłuszczonej olejem roślinnym, tworząc spód i boki przyszłego ciasta. Do tego ciasta potrzebujesz małej formy o średnicy 20 cm.
Krok 9:
Połóż Schłodzone mięso mielone pierwszą warstwą, spłaszcz. Posmaruj nadzienie mięsne warstwą keczupu. Następnie ułóż przygotowaną cebulę, równomiernie rozprowadzając ją po całym cieście.
Krok 10:
Pokrój ogórki kiszone w plasterki i ułóż je na całej średnicy ciasta w jednej warstwie.
Krok 11:
Grubo zetrzyj ser i równomiernie rozprowadź na całej średnicy. Nie trzeba drobno pocierać sera, ponieważ w wysokiej temperaturze w piekarniku i tak się stopi, niezależnie od wybranej małej lub grubej tarki.
Krok 12:
Rozwałkuj mniejszą część ciasta w okrąg, przykryj nim ciasto i obracając boki, przymocuj połączenia. Posmaruj wierzch ciasta pędzelkiem do ciasta mlekiem i posyp sezamem. Za pomocą widelca wykonaj kilka nakłuć w cieście. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 30 do 40 minut. Czas trwania i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal / 100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g