Cheeseburger Pie

słynny na całym świecie "Cheeseburger" w nowym projekcie! Ta sama bułka sezamowa, kotlet wołowy, kiszone ogórki i oczywiście ser, ale już w jednym dużym cieście! Takie ciasto może nakarmić całą rodzinę: zarówno satysfakcjonujące, jak i smaczne. I możesz pokroić na porcje i zabrać ze sobą na przekąskę.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 40 % 17 g
242 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do ciasta użyj mąki najwyższej jakości, jajka kategorii C1, szybko działających suchych drożdży. Do nadzienia weź mieloną wołowinę, tak jak w prawdziwym cheeseburgerze, ale w razie potrzeby można ją zastąpić wieprzowiną. Ser jest twardy: rosyjski, Poshekhon i podobne rodzaje serów. Nie używaj parmezanu, Grana Padano i serów, które mają bardzo jasny, niezwykły smak, nie będą odpowiednie. Do posypania stosuje się białe nasiona sezamu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe (około 30oC) i wlej do miski do wyrabiania ciasta. Aby aktywować drożdże, mleko musi być ciepłe, ale nie gorące, w przeciwnym razie drożdże umrą. Następnie wlej suche szybko działające drożdże i cukier do miski i mieszając rozpuść luźne składniki w ciepłym mleku. Pamiętaj, że w mleku nie powinny pozostać ziarna ani grudki. Odstaw miskę na 10-15 minut na zakwas.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po upływie czasu wbij jajko kurze do miski, dodaj sól i wlej bezwonny olej roślinny, który nada ciastu elastyczność. Ubij zawartość miski trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę przez sito. Z tego powodu mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia, które mogą znajdować się w mące. Zacznij wprowadzać przesianą mąkę w częściach do mieszanki mleczno-jajecznej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw zagnieść ciasto łyżką w misce, a gdy masa jest zagęszczona i zebrana, rękami na stole roboczym przez 7 minut, wlewając mąkę. Ale nie zatykaj ciasta mąką. Ciasto powinno stać się miękkie i nie przyklejać się do dłoni. W zależności od jakości i mielenia mąki może być potrzebne trochę mniej lub trochę więcej mąki niż wskazano w przepisie. Zbierz ciasto w kulkę, wróć do miski, przykryj czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 40-60 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż mięso mielone na rozgrzaną patelnię i rozbijając grudki, smaż mięso na oleju roślinnym, aż cały płyn całkowicie odparuje. Następnie Ustaw najsilniejszy ogień na kuchence i smaż mięso mielone przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Podczas smażenia posyp solą i pieprzem nadzienie mięsne. Gdy nadzienie będzie gotowe, wyjmij patelnię z pieca i odstaw na bok do ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę, opłucz pod wodą i pokrój w drobną kostkę. Zalej kostki cebuli wrzącą wodą, aby usunąć gorycz. Wrzuć do durszlaka i pozwól, aby cały płyn spłynął. Po ugotowaniu cebuli w ten sposób w gotowym cieście, podobnie jak w cheeseburgerze, będzie chrupać. Jeśli wolisz bardziej miękką cebulę, możesz ją smażyć na patelni do miękkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie ciasto musiało urosnąć. Obtocz wypoczęte ciasto i podziel je na 2 części w następującej proporcji: 1/4 i 3/4. Weź dużą część i rozwiń z niej duży okrąg. Ostrożnie przenieś ciasto do formy natłuszczonej olejem roślinnym, tworząc spód i boki przyszłego ciasta. Do tego ciasta potrzebujesz małej formy o średnicy 20 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż Schłodzone mięso mielone pierwszą warstwą, spłaszcz. Posmaruj nadzienie mięsne warstwą keczupu. Następnie ułóż przygotowaną cebulę, równomiernie rozprowadzając ją po całym cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój ogórki kiszone w plasterki i ułóż je na całej średnicy ciasta w jednej warstwie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Grubo zetrzyj ser i równomiernie rozprowadź na całej średnicy. Nie trzeba drobno pocierać sera, ponieważ w wysokiej temperaturze w piekarniku i tak się stopi, niezależnie od wybranej małej lub grubej tarki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj mniejszą część ciasta w okrąg, przykryj nim ciasto i obracając boki, przymocuj połączenia. Posmaruj wierzch ciasta pędzelkiem do ciasta mlekiem i posyp sezamem. Za pomocą widelca wykonaj kilka nakłuć w cieście. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 30 do 40 minut. Czas trwania i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy