shanezhki shangi ze śmietaną

shanezhki-po wypróbowaniu raz, na pewno chcesz więcej! Po raz pierwszy ugotowałem shanezhki z polewą ziemniaczaną - bardzo wszystkim się podobały. Teraz publikuję przepis na shanezhek z kwaśną śmietaną. Pieczenie z chrupiącą skórką nie pozostawi obojętnym, a smaki w całym mieszkaniu to na ogół osobna rozmowa!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 67 % 40 g
298 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie ciasta. Dodaj 1 łyżkę do drożdży. l. cukier, 1 łyżka.l. mąka i zalej ciepłym mlekiem - 0,5 łyżki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj i pozostaw ciasto do wyrośnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowanie ciasta. Aby to zrobić, zetrzyj cukier z jajkami, dodaj mleko i wstrząśnij mieszanką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mąkę, mieszankę jajeczną, stopione masło i ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj, umieść w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło 2-3 razy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel ciasto na 16 kawałków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj każdy kawałek w tortillę. Ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Pozostaw na kolejne 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj nadzienie ze śmietany. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki-śmietanę z cukrem, mąką i stopionym masłem, aż będzie gładka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokryj wierzch tortilli mieszanką śmietany. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciesz się smakiem pachnących shanezhek ze śmietaną!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Shanezhki w środku. Pyszne ciasto z chrupiącą skórką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy