skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Jeśli używasz kandyzowanego miodu, musisz go stopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Masło do tego przepisu również musi być zmiękczone, więc wyjmujemy je z lodówki z wyprzedzeniem lub trochę topimy. Mleko powinno być ciepłe, około 30 stopni.
Krok 2:
Ten przepis jest interesujący, ponieważ w przeciwieństwie do klasycznego z ciastem zaczynamy przygotowywać ciasto z suchych składników. Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól i drożdże instant. Dobrze wymieszaj składniki.
Krok 3:
Wlej miód, mleko i zmiękczone masło do suchej mieszanki.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj i zagniataj ciasto, powinno być elastyczne, lekko przyklejone do dłoni. Zostawiamy go w tej samej misce w ciepłym miejscu, przykrytym ręcznikiem na co najmniej godzinę, najlepiej na dwie.
Krok 5:
Gdy ciasto wyrośnie, ugniatamy je i zaczynamy formować bochenki. Na zmiętej powierzchni rozwałkuj ciasto na kiełbasę
Krok 6:
I pokrój na 8 identycznych części.
Krok 7:
Z każdego kawałka formujemy miniaturowy batonik, dobrze zwijamy go w mące
Krok 8:
I rozłóż na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi przestrzeń. Nie ma potrzeby smarowania blachy do pieczenia olejem.
Krok 9:
Kładziemy chleb w ciepłym miejscu na pół godziny. W tym czasie chleb wzrośnie. Na każdym wykonujemy płytkie cięcie nożem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pieczemy chleb przez 30 minut, ale musisz skupić się na pracy piekarnika. Chleb powinien być dobrze zrumieniony.
Krok 10:
Wyjmij chleb z piekarnika, ostudź lub podawaj na gorąco. Są pyszne zarówno jako słodkie wypieki z mlekiem, jak i jako baza do pikantnych przekąsek, takich jak czosnek i zupa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g