chleb pszenny

co jest lepszego niż chrupiące na zewnątrz i miękkie w domowych chlebach śniadaniowych?! Mało kto może odmówić przynajmniej jednego domowego chleba pszennego, rumianego, pachnącego, z przyjemną nutą miodu w smaku, z chrupiącą skórką i miękkim miękiszem. Te wypieki to świetna opcja śniadaniowa jako podstawa kanapki z kiełbasą, serem lub masłem, świetny dodatek do świeżego mleka na przekąskę lub Świetny zamiennik chleba na ciepło lub zupę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 76 % 44 g
267 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Jeśli używasz kandyzowanego miodu, musisz go stopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Masło do tego przepisu również musi być zmiękczone, więc wyjmujemy je z lodówki z wyprzedzeniem lub trochę topimy. Mleko powinno być ciepłe, około 30 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ten przepis jest interesujący, ponieważ w przeciwieństwie do klasycznego z ciastem zaczynamy przygotowywać ciasto z suchych składników. Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól i drożdże instant. Dobrze wymieszaj składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej miód, mleko i zmiękczone masło do suchej mieszanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj i zagniataj ciasto, powinno być elastyczne, lekko przyklejone do dłoni. Zostawiamy go w tej samej misce w ciepłym miejscu, przykrytym ręcznikiem na co najmniej godzinę, najlepiej na dwie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto wyrośnie, ugniatamy je i zaczynamy formować bochenki. Na zmiętej powierzchni rozwałkuj ciasto na kiełbasę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I pokrój na 8 identycznych części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z każdego kawałka formujemy miniaturowy batonik, dobrze zwijamy go w mące

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I rozłóż na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi przestrzeń. Nie ma potrzeby smarowania blachy do pieczenia olejem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kładziemy chleb w ciepłym miejscu na pół godziny. W tym czasie chleb wzrośnie. Na każdym wykonujemy płytkie cięcie nożem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pieczemy chleb przez 30 minut, ale musisz skupić się na pracy piekarnika. Chleb powinien być dobrze zrumieniony.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij chleb z piekarnika, ostudź lub podawaj na gorąco. Są pyszne zarówno jako słodkie wypieki z mlekiem, jak i jako baza do pikantnych przekąsek, takich jak czosnek i zupa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy