skład / składniki
metoda gotowania
świetna opcja szybkiego pieczenia na rodzinne przyjęcie herbaciane lub na powitanie niespodziewanych gości. Gotowanie jest proste, produkty są najbardziej zwyczajne i niedrogie, praktycznie nie zajmuje czasu. Mimo wszystkich zalet wynik jest po prostu doskonały! Zarówno małe dzieci, jak i dorosłe gospodarstwa domowe będą zachwycone takim przysmakiem.
babeczka ma boski zapach i rozpływa się w ustach. Teraz przyjrzyjmy się bliżej, jak się przygotowuje...
ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że produkty do przygotowania ciasta muszą mieć tę samą temperaturę - pokojową. Dlatego z wyprzedzeniem wyjmujemy sfermentowane mleko, jajka i masło z lodówki. Wcześniej myjemy również żurawinę (lub inne suszone owoce), moczymy przez 5 minut w ciepłej wodzie, po czym spuszczamy wodę i suszymy jagody.
rozbijamy jajka w głębokim dużym pojemniku, a następnie wlewamy do nich granulowany cukier. Dodaj tam cukier waniliowy. Ubij mieszaninę trzepaczką lub mikserem, aż będzie puszysta. Włóż zmiękczone masło do pojemnika i ponownie dobrze ubij.
wlej sfermentowane ciasto, rozłóż przygotowaną żurawinę (lub inne dodatki, które zdecydowano się użyć - pokruszoną czekoladę, kawałki suszonych owoców, różne orzechy). Wszystko mieszamy. Ostatnim krokiem jest przesiewanie mąki do osobnej miski, wlewanie do niej proszku do pieczenia, mieszanie ich trzepaczką lub widelcem. Dodaj części do pozostałych składników, zagniatając ciasto.
wypełnij ciasto formą nasmarowaną niewielką ilością oleju roślinnego w dwóch trzecich. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Ciasto sprawdzamy pod kątem gotowości drewnianym szpikulcem (ciasto nie przykleja się podczas przekłuwania - ciasto jest gotowe).
odstawiamy babeczkę w formie na 5-10 minut, po wyjęciu z formy i ułożeniu do ostygnięcia na ruszcie. Gotowe ciasto dekorujemy według własnego gustu-lukrem, rozpuszczoną czekoladą itp.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ryazhenka - 85 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g