babeczka na ryazhenka

cudowne wypieki rozjaśnią przyjęcie herbaciane! Gotowanie jest szybkie i łatwe! Babeczka na ryazhenka to świetna opcja na proste i szybkie pieczenie na wieczorną herbatę z rodziną. A jeśli pojawią się niespodziewani goście, przepis będzie prawdziwym zbawieniem - tak szybko ugotuj taką babeczkę. Okazuje się, że smakołyk jest delikatny, smaczny, słodki i bardzo aromatyczny. Jako dodatki do ciasta możesz użyć wszystkiego - kawałków suszonych owoców, posiekanych orzechów, różnych nasion, a nawet kawałków czekolady lub kandyzowanych owoców.
♥PiaiviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 68 % 36 g
274 kcal
IG: 6 / 3 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

świetna opcja szybkiego pieczenia na rodzinne przyjęcie herbaciane lub na powitanie niespodziewanych gości. Gotowanie jest proste, produkty są najbardziej zwyczajne i niedrogie, praktycznie nie zajmuje czasu. Mimo wszystkich zalet wynik jest po prostu doskonały! Zarówno małe dzieci, jak i dorosłe gospodarstwa domowe będą zachwycone takim przysmakiem.

babeczka ma boski zapach i rozpływa się w ustach. Teraz przyjrzyjmy się bliżej, jak się przygotowuje...

ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że produkty do przygotowania ciasta muszą mieć tę samą temperaturę - pokojową. Dlatego z wyprzedzeniem wyjmujemy sfermentowane mleko, jajka i masło z lodówki. Wcześniej myjemy również żurawinę (lub inne suszone owoce), moczymy przez 5 minut w ciepłej wodzie, po czym spuszczamy wodę i suszymy jagody.

rozbijamy jajka w głębokim dużym pojemniku, a następnie wlewamy do nich granulowany cukier. Dodaj tam cukier waniliowy. Ubij mieszaninę trzepaczką lub mikserem, aż będzie puszysta. Włóż zmiękczone masło do pojemnika i ponownie dobrze ubij.

wlej sfermentowane ciasto, rozłóż przygotowaną żurawinę (lub inne dodatki, które zdecydowano się użyć - pokruszoną czekoladę, kawałki suszonych owoców, różne orzechy). Wszystko mieszamy. Ostatnim krokiem jest przesiewanie mąki do osobnej miski, wlewanie do niej proszku do pieczenia, mieszanie ich trzepaczką lub widelcem. Dodaj części do pozostałych składników, zagniatając ciasto.

wypełnij ciasto formą nasmarowaną niewielką ilością oleju roślinnego w dwóch trzecich. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Ciasto sprawdzamy pod kątem gotowości drewnianym szpikulcem (ciasto nie przykleja się podczas przekłuwania - ciasto jest gotowe).

odstawiamy babeczkę w formie na 5-10 minut, po wyjęciu z formy i ułożeniu do ostygnięcia na ruszcie. Gotowe ciasto dekorujemy według własnego gustu-lukrem, rozpuszczoną czekoladą itp.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ryazhenka - 85   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy