mini ciasta domowe

najbardziej prawdziwy, tylko bardzo mały bohater dla urodzinowego chłopca. Mini ciasta zachwycą swoim smakiem i pięknym wyglądem wszystkich słodyczy bez wyjątku. Są dobre do podania urodzinowego dla jednej do dwóch, maksymalnie trzech osób. A z świąteczną świecą wyglądają jeszcze lepiej!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 21-27 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 47 % 27 g
węglowodany 45 % 26 g
362 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mini ciasto? Przygotuj niezbędne produkty. W przypadku ciasta biszkoptowego muszą mieć temperaturę pokojową. Wcześniej umyłem orzechy, wysuszyłem i drobno posiekałem nożem. Oprócz orzechów włoskich odpowiednie są migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzeszki ziemne lub inne. To kwestia gustu lub dostępności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto biszkoptowe. W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj małą szczyptę soli, wanilinę i gałkę muszkatołową. Wymieszaj wszystkie suche składniki. Zamiast waniliny lub aromatu waniliowego możesz umieścić cynamon-kto co kocha.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Nie wyciskałem soku, jeśli marchewki są bardzo soczyste, po prostu je osusz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier do miski do wyrabiania ciasta, dodaj roślinny, rafinowany olej. Ubij mikserem na niskich obrotach przez 1-2 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 2 jajka po jednym, za każdym razem dobrze ubijając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Masa jajeczno-maślana będzie przewiewna, z bąbelkami, o średniej konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stopniowo dodawaj suchą mieszankę mąki do składnika płynnego. Dodaję 2-3 czubate łyżki stołowe, w kilku etapach. Za każdym razem dobrze wymieszaj silikonową szpatułką, mikser nie jest już potrzebny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostatni wpisz marchewkę. Ciasto należy szybko rozpocząć, ale bardzo ostrożnie wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodanie marchewki sprawi, że ciasto będzie nieco cieńsze, ma piękny kolor marchewki, o lepkiej konsystencji. Wygodne jest wylewanie takiego ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj formę z wyprzedzeniem, aby ciasto biszkoptowe nie czekało, nie lubi tego. Weź dzieloną formę, przykryj spód pergaminem i posmaruj masłem lub olejem roślinnym. Nie smaruj boków, aby rosnący biszkopt przylgnął i łatwo się podniósł. Ciasto powoli wlewa się do środka formy, łatwo się rozprzestrzenia, zajmując całą przestrzeń. Bez podnoszenia ostrożnie przesuwaj formę po stole, aby uzyskać bardziej równomierny rozkład ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie przynajmniej delikatnie przenieś formę do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni. Piec na złoty kolor w trybie góra-dół na średnim poziomie. Około 25-27 minut zależy od możliwości piekarnika. Ostrożnie zamknij drzwi piekarnika i nie otwieraj w tym procesie, aby biszkopt się nie opalił.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sprawdź gotowość za pomocą cebuli, wyszedł suchy, biszkopt jest gotowy. Wyłącz piekarnik, lekko otwórz drzwi i pozostaw biszkopt w piekarniku na 5-7 minut. W przeciwnym razie może osiąść z powodu ostrej różnicy temperatur. Następnie wyjmij formę i pozwól herbatnikowi ostygnąć w niej przez około 15 minut. Następnie przesuń cienki nóż wzdłuż boku, otwórz formę i zdejmij bok. Trzymając pergamin, wyciągnij spód formy. Pozostaw biszkopt na pergaminie, aż całkowicie ostygnie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Produkty z kremem serowym ser. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno mieć czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej. A twarożek powinien pochodzić tylko z lodówki. Lepiej nie oszczędzać na tych produktach i wybierać wysokiej jakości, sprawdzonych producentów. Ser twarogowy można mieszać, wybierając wymagany procent tłuszczu lub wagę do przepisu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy biszkopt ostygnie, przygotuj krem. W głębokiej misce najpierw zetrzyj miękkie masło szpatułką z cukrem pudrem. Następnie ubij mikserem elektrycznym z dużą prędkością przez 2-3 minuty. Masa powinna wybielić, stać się jednorodna i przewiewna.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj twarożek i kontynuuj ubijanie przez 3-4 minuty.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Krem jest szybki i prosty w przygotowaniu. Okazuje się dość gruby, ale jest lekki i plastyczny, doskonale zachowuje swój kształt. Nie jest tak słodki jak białko ani tak tłusty jak masło. Przechowuje się lepiej niż krem, chociaż każdy krem jest dobry na swój sposób. W razie potrzeby ilość cukru pudru można dostosować do smaku. (Na zdjęciu podwójna porcja kremu).

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Z schłodzonego biszkoptu Wytnij ciasta d 8 cm, ale nie więcej niż 12. Użyj odpowiedniego pojemnika lub szablonu kartonowego jako szablonu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    I właściwie zaczynamy zbierać ciasto lub ciasta, mam dwa z nich. Aby to zrobić, nałóż kroplę kremu na podłoże lub płaskie naczynie, aby naprawić pierwsze ciasto, a ciasto się nie poruszy. Przykryj ciasto warstwą kremu i wygładź. Krem można nakładać spatulą lub z torebki cukierniczej w postaci spirali, jak wygodnie. Zbierz piramidę, naprzemiennie krem i ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Następnie przykryj boki i górę kremem cienką warstwą kremu, aby & quot; przybić & quot; okruchy. Na tym etapie usuń nadmiar kremu ze szpatułki o krawędź miski. Przykryj ciasto folią i włóż śmietanę do lodówki. Po 20 minutach wyjmij, nałóż kolejną warstwę i ponownie ostudź. Wyrównaj boki i górę, aż będą gładkie lub zgodnie z przeznaczeniem, od czasu do czasu schładzając ciasto i śmietanę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Produkty do czekoladowego ganache. Przygotowuje się również niezwykle prosto i szybko. Możesz wziąć dowolną czekoladę: ciemną, mleczną, gorzką, ale bez różnych dodatków. Wyjmij śmietanę i masło z lodówki. W przepisie ważne jest przestrzeganie proporcji, reżimu temperaturowego i technologii gotowania. Wtedy wszystko się ułoży, a ganache się nie rozwarstwi.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Połamać tabliczkę czekolady i stopić w wygodny sposób (w łaźni wodnej lub impulsach w kuchence mikrofalowej). Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i mieszając podgrzej do 95 stopni, powinny być gorące, ale nie pozwól im się zagotować. (Dopiero zaczynają pojawiać się bąbelki-zdejmij z ognia). Nie można dodawać cukru pudru, ale jeśli czekolada jest gorzka, dzieci po prostu jej nie zjedzą.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wlej gorącą śmietanę do roztopionej masy czekoladowej, mieszaj, aż będzie gładka.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ostudź trochę, dodaj masło, mieszaj również do uzyskania gładkości.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Powinna uzyskać jednorodną, niezbyt płynną, dobrze lejącą się mieszaninę o gładkiej powierzchni. Jeśli są ziarna, możesz przetrzeć przez drobne sito, zostawiłem to w ten sposób.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ganache jest gotowy, pozwól mu ostygnąć do temperatury roboczej 22-24 stopni. Zrób smugi na schłodzonym cieście. Zacznij stopniowo wlewać łyżką wzdłuż krawędzi, a następnie wypełnij środek i lekko spłaszcz. Ganache wiąże się, ale pozostaje plastyczny. W razie potrzeby można go przechowywać w lodówce przez jeden dzień. Następnie podgrzej, wymieszaj i ostudź do temperatury roboczej. Pozostaje tylko udekorować ciasto według własnych upodobań.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Udekorowałem małymi winogronami, plasterkami mandarynki. Używałam orzechów, liofilizowanych truskawek i ozdób cukierniczych. Oto takie ciasto w przekroju. Nie powiedziałem, jaki rodzaj ciasta zrobię, ale od razu go rozpoznałem. Zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku ciasto jest bardzo rozpoznawalne i bardzo smaczne. Nie ma mdłości i tłuszczu, a przy okazji smaku marchewki. Przyjemny, kruchy, wilgotny biszkopt z kremowym finiszem. Urodziny i goście bardzo lubili ciasta.

przygotowałem biszkopt w kwadratowej, dzielonej formie o wymiarach 25 x 25 cm.

jeśli przygotowujesz zwykłe ciasto, składniki są obliczane na d 18-23 cm, Wysokość ciasta i liczba ciast będą odpowiednio różne. Nawiasem mówiąc, ciasta można upiec z wyprzedzeniem, owinąć folią i włożyć do lodówki na noc.

biszkopt marchewkowy jest wilgotny, soczysty, delikatny i pikantny...

podczas jego produkcji zawsze dodaje się olej roślinny, aby wchłonąć beta-karoten, jego ilość można nieznacznie zmniejszyć.

Dodaj również sodę i proszek do pieczenia. Wiele osób ma pytanie-dlaczego soda i proszek do pieczenia w tym samym przepisie są używane jednocześnie?

Zwykle proszek do pieczenia stosuje się w cieście, w którym nie ma kwaśnego składnika, czekolady ani miodu.

herbatnik marchewkowy ma składnik, który może powodować kwaśną reakcję, jest to sama marchewka. I grzechem jest nie korzystać z jego właściwości reakcji z sodą, ale to może nie wystarczyć - pomaga tutaj proszek do pieczenia.

to proszek do pieczenia początkowo wytworzy spulchniające pęcherzyki dwutlenku węgla, a soda zareaguje w wymaganej temperaturze w piekarniku. Wszystko razem da niesamowity efekt delikatnego, przewiewnego ciasta, ale jednocześnie wilgotnego.

a tutaj nie potrzebujesz amatorstwa-weź jedno i drugie, to takie ciasto.

ciasto okazuje się umiarkowanie słodkie, nie wymaga dodatkowej impregnacji. Z przyjemnością jedzą go zarówno dzieci, jak i dorośli.

może spodobać się zarówno tym, którzy lubią słodycze, jak i tym, którzy cieszą się ze zdrowego stylu życia.

przepisów na ciasto marchewkowe jest wiele. Dodaje się głównie orzechy i rodzynki. Gotowane z kremem serowym, to taki klasyk-klasyk. Spotkałem przepisy z dodatkiem śmietany i margaryny do pieczenia..

wierzch pokryty jest czekoladowym ganache lub lukrem, czasami pozostawia się lekki krem i posypuje orzechami. Wybór jest duży, ale konkretnie w tym przepisie niczego bym nie zmienił.

jajka na ciasto biszkoptowe nie mogą być ubijane zbyt długo, ponieważ podczas długiego ubijania pęcherzyki powietrza opuszczają białko, co podnosi ciasto biszkoptowe podczas pieczenia. Powierzchnia jajek odpowiednio ubitych cukrem (przed dodaniem mąki) powinna być bujna, lekko żółtawa, z wieloma pęcherzykami powietrza. Jeśli masa okaże się biała i gęsta, taki biszkopt albo wzrośnie słabo, albo w ogóle się nie podniesie. A proszek do pieczenia w tym przypadku również nie uratuje sytuacji.

zdarza się, że ludzie, których kochasz, urodzili się prawie tego samego dnia. Mamy dokładnie to, tata ma 14 lat, a córka 15. Zebranie całej rodziny na uroczystość dwa dni z rzędu nie działa. Gotowanie dużych ciast też nie zawsze jest konieczne, a więc wszyscy zdmuchną Świece i pomyślą życzenie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy