ciasto cebulowe

cudowne ciasto w pośpiechu. Gotowanie jest bardzo proste! Ciasto cebulowe piecze się bardzo szybko, ciasto okazuje się delikatne, porowate i lekko wilgotne. Ważne jest, aby pamiętać, że takie ciasto należy pokroić i podać tylko wtedy, gdy całkowicie ostygnie. Będzie bardzo smaczny w dmuchaniu z filiżanką kawy, a także można go podawać ze świeżymi warzywami.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 7 g
tłuszcze 34 % 12 g
węglowodany 46 % 16 g
183 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Rozbij jajka do miski, ubij trzepaczką w lekką pianę.

2. Przesiej mąkę do jajek, wlej sól, zgaś sodę octem, a także dodaj do ciasta wraz z majonezem i kwaśną śmietaną.

3. Wymieszaj ciasto trzepaczką, aż będzie gładkie, aby nie pozostały grudki.

4. Umyj zieloną cebulę, osusz ręcznikami papierowymi, posiekaj ostrym nożem.

5. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem, wlej połowę ciasta, równomiernie wlej zieloną cebulę na powierzchnię, wlej pozostałe ciasto.

6. Wysyłamy ciasto do piekarnika, pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

wyjmujemy wypieki z formy, pozwalamy całkowicie ostygnąć na ruszcie, dopiero potem kroimy na kawałki i podajemy.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy