ciasto cebulowe
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski, ubij trzepaczką w lekką pianę.
2. Przesiej mąkę do jajek, wlej sól, zgaś sodę octem, a także dodaj do ciasta wraz z majonezem i kwaśną śmietaną.
3. Wymieszaj ciasto trzepaczką, aż będzie gładkie, aby nie pozostały grudki.
4. Umyj zieloną cebulę, osusz ręcznikami papierowymi, posiekaj ostrym nożem.
5. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem, wlej połowę ciasta, równomiernie wlej zieloną cebulę na powierzchnię, wlej pozostałe ciasto.
6. Wysyłamy ciasto do piekarnika, pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
wyjmujemy wypieki z formy, pozwalamy całkowicie ostygnąć na ruszcie, dopiero potem kroimy na kawałki i podajemy.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g