Samsa z ciasta francuskiego z mięsem

przepyszna i sycąca przekąska z prostych potraw! Samsa z ciasta francuskiego z mięsem to pyszne danie, z którym poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Dzięki zastosowaniu gotowego ciasta francuskiego i mięsa mielonego gotowanie zajmie minimum czasu. Samsu można podać na herbatę lub zabrać ze sobą na spacer.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 37 % 14 g
węglowodany 39 % 15 g
217 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić samsę z ciasta francuskiego z mięsem? Przygotuj jedzenie. Ciasto wyjąć z zamrażarki wcześniej. Powinien się trochę rozmrozić, ale nie całkowicie. Lepiej przenieś go do lodówki na dolną półkę, wtedy stanie się to najdelikatniej. Możesz wziąć mięso mielone gotowe lub zrobić je samodzielnie. Oprócz kurczaka odpowiednie jest mięso mielone z dowolnego innego mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, a następnie drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mięso mielone z cebulą, solą i pieprzem, wymieszaj. Możesz także dodać przyprawy do swojego gustu. Jeśli mięso mielone nie jest zbyt soczyste, dodaj niewielką ilość zimnej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób test. Mam opakowanie ciasta francuskiego bez drożdży o wadze 450 gramów. Składa się z czterech prostokątnych arkuszy. Z każdego liścia otrzymasz 4 samsy. W sumie wyjdzie 16 sztuk. Weź jeden arkusz ciasta i pokrój go na cztery równe części, umieszczając je na powierzchni roboczej. Użyłem maty silikonowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj jedną część w cienki prostokąt za pomocą wałka do ciasta i połóż czubatą łyżkę mielonego mięsa na środku. W razie potrzeby możesz odkurzyć ciasto i wałek do ciasta mąką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Chwyć dwa rogi długiego boku i zszyj je razem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz ściśnij dolną krawędź. Otrzymasz Trójkąt. Zrób to samo z pozostałym ciastem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż półfabrykaty na wysmarowanej masłem lub olejem roślinnym blasze do pieczenia szwem w dół, posmaruj je żółtkiem i posyp sezamem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz samsę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. W tym czasie samsy powinny się zrumienić. Podawaj je do stołu na gorąco, podczas gdy sok z mięsa nie był jeszcze podawany do ciasta. Smacznego!

takie samsy można podawać ze śmietaną lub domowym keczupem. Idealna jest również sałatka ze świeżych warzyw i ziół. 

możesz zrobić ciasto na samsę ten przepis.

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy