skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruche ciasto z twarogiem i bananem? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Masło powinno być zimne.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej. Mąka zostanie wzbogacona w tlen, a ciasto lepiej wyrośnie podczas pieczenia. A w gotowym cieście będzie delikatne i kruche. Dodaj cukier i sól do przesianej mąki, wymieszaj.
Krok 3:
W mieszance suchych składników zetrzyj masło na grubej tarce.
Krok 4:
Szybko zmiel wszystko rękami, aż uzyskasz kruche okruchy. Ważne jest, aby masło nie miało czasu na stopienie się od ciepła rąk, w przeciwnym razie ciasto kruche po upieczeniu okaże się długotrwałe i znacznie mniej kruche.
Krok 5:
W małej misce ubij jajko, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Dodaj ubite jajko do okruchów masła, wymieszaj.
Krok 7:
Szybko zagnieść ciasto kruche, włożyć do torby lub zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20-25 minut.
Krok 8:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Lepiej jest wziąć dojrzałe, słodkie banany, aby ciasto było bardziej aromatyczne i smaczne. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, miękki. Im bardziej miękki twaróg, tym delikatniejsze będzie nadzienie.
Krok 9:
Umyj banany, obierz je losowo. W misce blendera umieść banany, twaróg, jajko, cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Dodaj ilość cukru do smaku. Dodałam trochę. Słodycz nadzienia zależy od dojrzałości owoców.
Krok 10:
Zmiel wszystko w blenderze, aż będzie gładkie, gładkie.
Krok 11:
Wyjmij schłodzone ciasto. Zostawiłam trochę ciasta do dekoracji ciasta na wierzchu. Resztę ciasta rozwałkowałem między dwiema warstwami folii spożywczej w okrągłą warstwę. Jego rozmiar powinien być większy niż średnica formy.
Krok 12:
Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem, lekko posmaruj ściany olejem roślinnym. Mam średnicę formy 20 cm ciasto włożyć do formy, uformować boki ciasta. Połóż nadzienie twarogowe na cieście, spłaszcz.
Krok 13:
Jeśli boki są nieco wyższe, opuść je do poziomu wypełnienia.
Krok 14:
Rozwałkowałem pozostawione ciasto i wycinałem małe kółka foremką.
Krok 15:
Koła ciasta położyłem na bokach ciasta na obwodzie. Na nadzieniu, jeśli chcesz, możesz zrobić faliste wzory łyżką, ale nie jest to konieczne.
Krok 16:
Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 190C przez około 35 minut. Powierzchnia ciasta powinna być lekko zrumieniona. Czas gotowania może być inny. W każdym przypadku jest to indywidualne i zależy od charakterystyki piekarnika. Wyjmij gotowe ciasto z formy i całkowicie ostudź.
Krok 17:
Pokrój ciasto na porcje i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal / 100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g