ciasto z twarogiem i bananem kruche

Szybki, ze zwykłych produktów! Delikatny i pyszny! Kruche ciasto z twarogiem i bananem jest proste i niedrogie. Bezpośrednie gotowanie zajmie ci pół godziny. Dodanie dojrzałych owoców do nadzienia sprawia, że jest ono aromatyczne i słodsze. A ilość cukru można bezpiecznie zmniejszyć, nawet dla słodyczy!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 52 % 23 g
235 kcal
IG: 0 / 26 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruche ciasto z twarogiem i bananem? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Masło powinno być zimne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej. Mąka zostanie wzbogacona w tlen, a ciasto lepiej wyrośnie podczas pieczenia. A w gotowym cieście będzie delikatne i kruche. Dodaj cukier i sól do przesianej mąki, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W mieszance suchych składników zetrzyj masło na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szybko zmiel wszystko rękami, aż uzyskasz kruche okruchy. Ważne jest, aby masło nie miało czasu na stopienie się od ciepła rąk, w przeciwnym razie ciasto kruche po upieczeniu okaże się długotrwałe i znacznie mniej kruche.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W małej misce ubij jajko, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ubite jajko do okruchów masła, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szybko zagnieść ciasto kruche, włożyć do torby lub zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20-25 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Lepiej jest wziąć dojrzałe, słodkie banany, aby ciasto było bardziej aromatyczne i smaczne. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, miękki. Im bardziej miękki twaróg, tym delikatniejsze będzie nadzienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj banany, obierz je losowo. W misce blendera umieść banany, twaróg, jajko, cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Dodaj ilość cukru do smaku. Dodałam trochę. Słodycz nadzienia zależy od dojrzałości owoców.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmiel wszystko w blenderze, aż będzie gładkie, gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij schłodzone ciasto. Zostawiłam trochę ciasta do dekoracji ciasta na wierzchu. Resztę ciasta rozwałkowałem między dwiema warstwami folii spożywczej w okrągłą warstwę. Jego rozmiar powinien być większy niż średnica formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem, lekko posmaruj ściany olejem roślinnym. Mam średnicę formy 20 cm ciasto włożyć do formy, uformować boki ciasta. Połóż nadzienie twarogowe na cieście, spłaszcz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Jeśli boki są nieco wyższe, opuść je do poziomu wypełnienia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkowałem pozostawione ciasto i wycinałem małe kółka foremką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Koła ciasta położyłem na bokach ciasta na obwodzie. Na nadzieniu, jeśli chcesz, możesz zrobić faliste wzory łyżką, ale nie jest to konieczne.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 190C przez około 35 minut. Powierzchnia ciasta powinna być lekko zrumieniona. Czas gotowania może być inny. W każdym przypadku jest to indywidualne i zależy od charakterystyki piekarnika. Wyjmij gotowe ciasto z formy i całkowicie ostudź.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój ciasto na porcje i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal / 100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy