ciasto z kroplami

pyszne ciasto z polewą czekoladową! Ciasto z lukrem czekoladowym jest niezwykle delikatne, umiarkowanie wilgotne i nie mdłe. Liczba składników jest wskazana przy obliczaniu średnicy naczynia do pieczenia na 24 cm, możesz wziąć nieco mniej - 22-23 cm, ilość cukru pudru w śmietanie powinna być dostosowana do smaku, może być słodsza lub odwrotnie. Powierzchnię ciasta można ozdobić owocami według uznania lub pozostawić w ten sposób.
FeruzoldaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 29 % 16 g
węglowodany 60 % 33 g
307 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

1. Jajka dzielimy na białka i żółtka, ubijamy białka mikserem do stabilnych mocnych szczytów, stopniowo dodajemy cukier (używamy połowy porcji), kontynuujemy ubijanie.

2. Ubij żółtka z pozostałym cukrem, aż zmienią kolor, staną się jaśniejsze.

3. Następnie łączymy obie masy, przesiewamy do nich mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, delikatnie mieszamy, aby ciasto pozostało maksymalnie przewiewne.

4. Formę wykładamy folią, wlewamy do niej ciasto, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 30-40 minut, gotowość sprawdzamy drewnianą belką.

5. Schłodzić biszkopt na ruszcie, a następnie pokroić na 4 cienkie ciasta.

6. Wlej żelatynę do miski, napełnij zimną wodą, pozostaw na 10 minut.

7. Mascarpone rozprowadzamy w misce, wlewamy śmietanę, wlewamy cukier puder, ubijamy składniki blenderem.

8. Podgrzewaj żelatynę w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund, aż całkowicie się rozpuści, w razie potrzeby ponownie podgrzej. Wlej żelatynę do kremowej masy twarogowej, wymieszaj.

9. W dzielonej formie o pożądanej średnicy układamy jedno ciasto, namaczamy je syropem, rozprowadzamy część kremu, przykrywamy drugim ciastem i w ten sposób zbieramy całe ciasto.

10. Wysyłamy formę do lodówki na 4 godziny, aż krem całkowicie stwardnieje.

11. Po upływie określonego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki, przeciągamy nożem wzdłuż krawędzi, ostrożnie oddzielając ciasto od boków formy i wyjmujemy.

12. Wlej śmietanę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, ale nie gotuj! W gorącej śmietanie rozprowadzamy masło i czekoladę, uprzednio połamaną na kawałki.

13. Wymieszaj lukier, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą, ostudź i zalej powierzchnię ciasta.

14. Wysyłamy do lodówki na 30-40 do stwardnienia glazury.

w razie potrzeby udekoruj ciasto owocami i podawaj.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy