skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski, a następnie ubij mikserem przez 2-3 minuty.
2. Dodaj cukier, ubij kolejne 3 minuty.
3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułką.
4. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 15 minut.
6. Gotowy biszkopt schładzamy, po czym wycinamy z niego okrągłe półfabrykaty o średnicy 5-6 cm, a resztki wysyłamy do jeszcze gorącego  piekarnika do wyschnięcia.
7. Przygotuj syrop, mieszając wszystkie składniki, aż będą gładkie.
8. Zanurz każdy przedmiot w syropie, a następnie wyciśnij i rozłóż na powierzchni roboczej pokrytej papierem do pieczenia.
9. Przygotuj krem: włóż śmietanę do rondla, podgrzej na umiarkowanym ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie ostudź, włóż schłodzoną śmietanę do zamrażarki na 15 minut.
10. Ubij masło mikserem, stopniowo dodając śmietanę, a także wanilinę.
11. Zbieramy ciasta z dwóch półfabrykatów, tworząc między nimi warstwę kremu.
12. Zmiel suszone skrawki blenderem na okruchy.
13. Posmaruj boki ciast kremem, zwiń w okruchy.
14. Resztę kremu dekorujemy wierzch ciast. Możesz również ozdobić jagodami, kawałkami owoców, posypką cukierniczą, startą czekoladą. Na twój gust!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g