ciasto biszkoptowe z kremem maślanym

pyszna uczta na herbatę dla prawdziwych słodyczy! Ciasto biszkoptowe z kremem nie jest trudne do przygotowania. Produkty są niedrogie, proces nie wymaga dużego wysiłku, a wynik jest imponujący. Gościom z pewnością trudno będzie uwierzyć, że są to domowe ciasta, a nie te zakupione w sklepie ze słodyczami.
Eliza HelgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 67 % 33 g
268 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 44 min

1. Rozbij jajka do miski, a następnie ubij mikserem przez 2-3 minuty.

2. Dodaj cukier, ubij kolejne 3 minuty.

3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułką.

4. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 15 minut.

6. Gotowy biszkopt schładzamy, po czym wycinamy z niego okrągłe półfabrykaty o średnicy 5-6 cm, a resztki wysyłamy do jeszcze gorącego  piekarnika do wyschnięcia.

7. Przygotuj syrop, mieszając wszystkie składniki, aż będą gładkie.

8. Zanurz każdy przedmiot w syropie, a następnie wyciśnij i rozłóż na powierzchni roboczej pokrytej papierem do pieczenia.

9. Przygotuj krem: włóż śmietanę do rondla, podgrzej na umiarkowanym ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie ostudź, włóż schłodzoną śmietanę do zamrażarki na 15 minut.

10. Ubij masło mikserem, stopniowo dodając śmietanę, a także wanilinę.

11. Zbieramy ciasta z dwóch półfabrykatów, tworząc między nimi warstwę kremu.

12. Zmiel suszone skrawki blenderem na okruchy.

13. Posmaruj boki ciast kremem, zwiń w okruchy.

14. Resztę kremu dekorujemy wierzch ciast. Możesz również ozdobić jagodami, kawałkami owoców, posypką cukierniczą, startą czekoladą. Na twój gust!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy