ciasto z orzechami włoskimi i gotowanym skondensowanym mlekiem

pyszne, apetyczne ciasto na każdą uroczystość. Nie można oderwać się od połączenia gotowanego skondensowanego mleka z orzechami. Pomimo tego, że takie ciasto okazuje się bardzo kaloryczne, nikt nie odmawia jego kawałka.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 45 % 32 g
węglowodany 45 % 32 g
438 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić biszkopt, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Przesiej mąkę najwyższej jakości przez sito. Jajka użyj kategorii C1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małej kadzi połącz mleko i masło i podpal. Doprowadzić do wrzenia, pozostawić na małym ogniu, aby masło całkowicie się rozpuściło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz mąkę, kakao, sodę i wanilinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce do ubijania połącz jajka z cukrem i ubij je na puszystą masę. Na przemian dodawaj mąkę i mleko do ubitych jaj. Delikatnie wymieszaj wszystko z ciastem za pomocą trzepaczki, aby ciasto nie straciło puszystości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto wlać do naczynia do pieczenia (18 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy biszkopt będzie sprężynował po naciśnięciu. Wyjmij go z piekarnika i całkowicie ostudź. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby leżała. Przed złożeniem ciasta pokrój biszkopt na 3 ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do nadzienia przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Skondensowane mleko i gotowanie na własną rękę. Ale możesz kupić gotowe gotowane mleko skondensowane. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby stało się miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaj trochę orzechów włoskich nożem i smaż na suchej patelni, aż pojawi się charakterystyczny zapach. Ciągle je mieszaj, aby nie zaczęły się palić. Następnie wlej je na talerz i ostudź. Po co wylewać na talerz? Jest to konieczne, aby natychmiast przestać smażyć. Jeśli po prostu zdejmiesz patelnię z ognia i odłożysz na bok, będą nadal smażyć, ponieważ patelnia będzie jeszcze gorąca i może się spalić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby zrobić krem, połącz miękkie masło i gotowane mleko skondensowane. Wszystko dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Moczyć ciasta biszkoptowe przegotowaną wodą, aby ciasto nie było suche. Moim zdaniem nie należy używać syropu cukrowego do impregnacji, ponieważ krem jest bardzo słodki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż ciasto i posmaruj je kremem na wierzchu i bokach. Włóż go do lodówki, aby był zamrożony i namoczony.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wierzch i boki ciasta obficie posyp prażonymi orzechami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Miłego poczęstunku!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy