skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić biszkopt, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Przesiej mąkę najwyższej jakości przez sito. Jajka użyj kategorii C1.
Krok 2:
W małej kadzi połącz mleko i masło i podpal. Doprowadzić do wrzenia, pozostawić na małym ogniu, aby masło całkowicie się rozpuściło.
Krok 3:
W osobnej misce połącz mąkę, kakao, sodę i wanilinę.
Krok 4:
W misce do ubijania połącz jajka z cukrem i ubij je na puszystą masę. Na przemian dodawaj mąkę i mleko do ubitych jaj. Delikatnie wymieszaj wszystko z ciastem za pomocą trzepaczki, aby ciasto nie straciło puszystości.
Krok 5:
Gotowe ciasto wlać do naczynia do pieczenia (18 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 6:
Gotowy biszkopt będzie sprężynował po naciśnięciu. Wyjmij go z piekarnika i całkowicie ostudź. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby leżała. Przed złożeniem ciasta pokrój biszkopt na 3 ciasta.
Krok 7:
Do nadzienia przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Skondensowane mleko i gotowanie na własną rękę. Ale możesz kupić gotowe gotowane mleko skondensowane. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby stało się miękkie.
Krok 8:
Posiekaj trochę orzechów włoskich nożem i smaż na suchej patelni, aż pojawi się charakterystyczny zapach. Ciągle je mieszaj, aby nie zaczęły się palić. Następnie wlej je na talerz i ostudź. Po co wylewać na talerz? Jest to konieczne, aby natychmiast przestać smażyć. Jeśli po prostu zdejmiesz patelnię z ognia i odłożysz na bok, będą nadal smażyć, ponieważ patelnia będzie jeszcze gorąca i może się spalić.
Krok 9:
Aby zrobić krem, połącz miękkie masło i gotowane mleko skondensowane. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Moczyć ciasta biszkoptowe przegotowaną wodą, aby ciasto nie było suche. Moim zdaniem nie należy używać syropu cukrowego do impregnacji, ponieważ krem jest bardzo słodki.
Krok 11:
Złóż ciasto i posmaruj je kremem na wierzchu i bokach. Włóż go do lodówki, aby był zamrożony i namoczony.
Krok 12:
Wierzch i boki ciasta obficie posyp prażonymi orzechami.
Krok 13:
Miłego poczęstunku!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g