zamknięte ciasto drożdżowe

proste i pożywne! Każda świeża sałatka dobrze do niego pasuje.
olenikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 63 % 24 g
170 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

to zamknięte ciasto drożdżowe nie wymaga wielu składników, a jednocześnie jest bogate, pożywne i smaczne. Do jego przygotowania jest kilka niuansów, a jeśli się ich trzymasz, ciasto zawsze odejdzie z hukiem. I nawet jeśli ktoś nie lubi wątróbki drobiowej, to w tym cieście może się spodobać wielu, sprawdzone w czasie.

przygotuj ciasto. Aby rosło szybko i dobrze, bulion musi mieć 40 stopni, a jeśli chodzi o drożdże, mam suche drożdże "Nevada", które miesza się tylko z mąką, a nie płynami. Dodaj cukier, masło do bulionu i mieszaj, aż się rozpuści. Lepiej nie dodawać soli, zapobiega to dobrej fermentacji.

najpierw musisz wymieszać połowę mąki, a drugą połowę wymieszać z drożdżami i dobrze zagnieść ciasto i wysłać w ciepłe miejsce.

teraz kolej na nadzienie. Najpierw musisz zagotować wodę. Następnie ostudzić solą i zanurzyć wątrobę i grzyby we wrzącej wodzie. Jeśli grzyby są cienkie, wystarczy gotować przez 5-7 minut, a jeśli są gęstsze, to dłużej niż 10 minut. Następnie wyjmij je z wody i pozwól wątrobie nadal gotować przez 15-20 minut.

cebulę należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Następnie dodaj wątrobę i grzyby jako całość na patelnię i lekko podsmaż wszystko razem. i w razie potrzeby dodaj ulubione przyprawy. Następnie przepuść wszystko przez dużą maszynkę do mięsa.

zetrzyj ser na grubej tarce i wymieszaj z nadzieniem. Spróbuj i dodaj sól, jeśli to konieczne.

Zwykle włączam wcześniej piekarnik, a ciasto wkładam do rondla i wkładam do pieca, najcieplejsze miejsce i ciasto szybko się dopasowuje. Jeśli wzrosła trzykrotnie, możesz zacząć rzeźbić ciasto.

musisz podzielić ciasto na dwa kawałki, jeden mniejszy na górę i jeden większy - dolną warstwę. Możesz to rozwałkować według własnego uznania, na przykład lubię cieńsze, a nadzienie jest większe.

pięknie przyklejamy krawędzie i robimy ledwo zauważalną dziurę na środku, aby ciasto nie puchło. Nie smarowałem jajka, po prostu wziąłem olej i wymieszałem go z wodą 1:1 i obficie posmarowałem ciasto i pozwoliłem mu wchłonąć płyn przez kilka minut, a następnie wysłałem do piekarnika. Dzięki temu skorupa jest szczególnie smaczna i chrupiąca, jak ciasto francuskie. A kiedy ciasto jest pokryte złotą skórką, możesz ponownie wyciągnąć i nasmarować olejem z wodą. Przygotowuje się przez 30-40 minut, w zależności od piekarnika. Stawiała na samym szczycie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy