ciasteczka w foremkach na gazie

kruche orzechy kryją w sobie słodko-słodki sekret-mleko skondensowane! Czasami warto grzebać w pojemnikach babci!! Czego tam nie ma! Pewnego dnia natknąłem się na jedną przydatną rzecz przeznaczoną do pieczenia orzechów, kupioną w czasach radzieckich. Najprawdopodobniej większość gospodyń domowych znajdzie go również z tyłu półek kuchennych. Więc tutaj: nie zmuszajmy już "techniki" do zbierania kurzu i szybciej przygotowujemy ciasto na nasze przyszłe pyszne arcydzieło! Sam przepis kulinarny nie jest skomplikowany, pieczenie muszli zajmuje więcej czasu... ale uwierz mi, warto!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 34 % 25 g
węglowodany 57 % 42 g
414 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

więc zacznijmy. Z 3 szklanek mąki, 100 gramów kremowej margaryny i 100 gramów masła przygotowujemy posiekane ciasto. Wstępnie zmiękcz masło i margarynę. Ciasto powinno być jednorodne, bez najmniejszych ziaren. Ubij jajka, majonez i szklankę cukru, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj sodę wygaszoną w occie. Wymieszaj tę masę z posiekanym ciastem. Dalszy proces gotowania jest prosty: układamy małe kawałki ciasta w foremkach, dociskamy i pieczemy do miękkości.
nakładamy nadzienie na jeszcze nieostre połówki. Może to być dowolne: gotowane mleko skondensowane,budyń, dżem itp. Na przykład zrobiłem to: wziąłem dwie puszki skondensowanego mleka. Jedna gotowana, jedna nie. Do gotowanego skondensowanego mleka dodałam trochę posiekanych orzeszków ziemnych. W zwykłym-więcej pokruszonych ciasteczek, aby nadzienie nie było płynne. Jeśli nadal nadzienie nie jest bardzo grube, lepiej pozwolić ciasteczkom trochę ostygnąć.
ciasteczka orzechowe są idealne do dekoracji każdego świątecznego stołu. Zwłaszcza to jedzenie jest atrakcyjne dla dzieci! Najciekawsze: otwórz orzech i najpierw zjedz nadzienie, a potem wszystko inne! Tak, a najbardziej przyjemnie jest czasami usiąść z kubkiem herbaty, w aromatach świeżo przygotowanych wypieków i przypomnieć sobie smak ciastek babci. I lepiej zadzwonić do przyjaciół, aby Twoja praca nie pozostała bez pochwały!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy