ciasto truskawkowe

jasny i orzeźwiający letni deser o bombowym smaku! Ciasto truskawkowe, delikatne, z miękkim biszkoptem, kremem z twarogu i jogurtu, będzie doskonałym deserem na świąteczny stół. Gotowanie zajmie trochę czasu i wysiłku, ale wynik jest tego wart.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 54 % 13 g
133 kcal
IG: 31 / 8 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto truskawkowe? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Gotowanie lepiej zacząć od biszkoptu. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel jajka na żółtka i białka. Ważne jest, aby po rozdzieleniu ani kropla żółtka nie dostała się do białka, w przeciwnym razie nie zostanie wbita w pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij białka z lodowatą wodą, aż będą puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier. Następnie, nie przestając ubijać, dodawaj żółtka pojedynczo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia (25×35 cm) i spłaszcz. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 20-25 minut, aż suchy szpikulec. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie biszkopt opadnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić biszkopt i pokroić wzdłuż na dwa ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz przygotuj nadzienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj truskawki, osusz, usuń ogony. Pozostaw jagody w całości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz przygotuj krem. Wybierz produkty mleczne wysokiej jakości, zawartość tłuszczu może być dowolna, pamiętaj tylko, że od tego będzie zależeć zawartość kalorii w naczyniu. Mam twaróg o zawartości tłuszczu 9%, a jogurt 3%. Lepiej jest wziąć twaróg w miękkim brykiecie, wtedy nie trzeba go wycierać przez sito. Możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru według własnych upodobań.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Żelatynę napełnij wodą i pozostaw do spęcznienia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie rozpuść na małym ogniu, ale nie gotuj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Śmietanę ubij mikserem elektrycznym w puszystą, stabilną pianę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W osobnej misce wymieszaj twaróg, jogurt, cukier i sok z cytryny, aż się połączą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj śmietanę i ponownie ubij.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Kontynuując ubijanie, wlej żelatynę cienkim strumieniem. Następnie musisz pracować szybko, aż krem zacznie twardnieć.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż połowę biszkoptu do formy. Jeśli istnieje forma dzielona, dobrze. Zrobiłem w tej samej formie, w której upiekłem biszkopt.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Na wierzch równomiernie rozprowadź większość kremu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Na śmietanie ułóż całe truskawki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przykryj jagody pozostałą śmietaną.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ułóż drugie ciasto na wierzchu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Teraz przygotuj truskawki i przezroczystą galaretkę do dekoracji.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Umyj truskawki, osusz, usuń ogony. Pokrój jagody w plasterki.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Przygotuj przezroczystą galaretkę do ciasta zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Połóż truskawki pokrojone w plasterki na biszkopcie. Na wierzch polej przezroczystą galaretką. Wstaw deser do lodówki na 3-4 godziny, aby całkowicie zestalić.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Pokrój ciasteczka na porcje i podawaj. Smacznego!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj W tym artykule .

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy