skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto truskawkowe? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Gotowanie lepiej zacząć od biszkoptu. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki.
Krok 2:
Podziel jajka na żółtka i białka. Ważne jest, aby po rozdzieleniu ani kropla żółtka nie dostała się do białka, w przeciwnym razie nie zostanie wbita w pianę.
Krok 3:
Ubij białka z lodowatą wodą, aż będą puszyste.
Krok 4:
Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier. Następnie, nie przestając ubijać, dodawaj żółtka pojedynczo.
Krok 5:
Przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia do ciasta.
Krok 6:
Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 7:
Włóż ciasto do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia (25×35 cm) i spłaszcz. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 20-25 minut, aż suchy szpikulec. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie biszkopt opadnie.
Krok 8:
Schłodzić biszkopt i pokroić wzdłuż na dwa ciasta.
Krok 9:
Teraz przygotuj nadzienie.
Krok 10:
Umyj truskawki, osusz, usuń ogony. Pozostaw jagody w całości.
Krok 11:
Teraz przygotuj krem. Wybierz produkty mleczne wysokiej jakości, zawartość tłuszczu może być dowolna, pamiętaj tylko, że od tego będzie zależeć zawartość kalorii w naczyniu. Mam twaróg o zawartości tłuszczu 9%, a jogurt 3%. Lepiej jest wziąć twaróg w miękkim brykiecie, wtedy nie trzeba go wycierać przez sito. Możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru według własnych upodobań.
Krok 12:
Żelatynę napełnij wodą i pozostaw do spęcznienia.
Krok 13:
Następnie rozpuść na małym ogniu, ale nie gotuj.
Krok 14:
Śmietanę ubij mikserem elektrycznym w puszystą, stabilną pianę.
Krok 15:
W osobnej misce wymieszaj twaróg, jogurt, cukier i sok z cytryny, aż się połączą.
Krok 16:
Dodaj śmietanę i ponownie ubij.
Krok 17:
Kontynuując ubijanie, wlej żelatynę cienkim strumieniem. Następnie musisz pracować szybko, aż krem zacznie twardnieć.
Krok 18:
Włóż połowę biszkoptu do formy. Jeśli istnieje forma dzielona, dobrze. Zrobiłem w tej samej formie, w której upiekłem biszkopt.
Krok 19:
Na wierzch równomiernie rozprowadź większość kremu.
Krok 20:
Na śmietanie ułóż całe truskawki.
Krok 21:
Przykryj jagody pozostałą śmietaną.
Krok 22:
Ułóż drugie ciasto na wierzchu.
Krok 23:
Teraz przygotuj truskawki i przezroczystą galaretkę do dekoracji.
Krok 24:
Umyj truskawki, osusz, usuń ogony. Pokrój jagody w plasterki.
Krok 25:
Przygotuj przezroczystą galaretkę do ciasta zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 26:
Połóż truskawki pokrojone w plasterki na biszkopcie. Na wierzch polej przezroczystą galaretką. Wstaw deser do lodówki na 3-4 godziny, aby całkowicie zestalić.
Krok 27:
Pokrój ciasteczka na porcje i podawaj. Smacznego!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj W tym artykule .
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g