Kur na kefirze z kurczakiem i ziemniakami

soczyste i niesamowicie smaczne, prawdziwie królewskie wypieki! Ciasto kefirowe z nadzieniem z kurczaka i ziemniaków to tradycyjny przepis na pierwotnie rosyjskie ciasto. Udane nadzienie z ziemniaków i cebuli sprawia, że jest nie tylko smaczne, ale także pożywne. Zbilansowany obiad dla rodziny w jednym naczyniu.
DianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 52 % 23 g
230 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 45 min

masło (można zastąpić margaryną do pieczenia) topi się na patelni. W procesie topienia mieszaj, aby nie zacząć się palić. Gdy tylko olej stanie się płynny, pozostaw go do ostygnięcia.

wlej kefir do głębokiej miski i dodaj do niej sodę. Dobrze wymieszaj, rozpoczyna się gwałtowna reakcja tworzenia się pęcherzyków. Ten proces pomoże ciastu być miękkim i przewiewnym. Po kilku minutach dodaj sól, stopione masło do kefiru i wymieszaj składniki, aż będą gładkie.

przesiej mąkę i dodaj jedną szklankę do mieszanki. Ciągle mieszaj widelcem. Gdy ciasto jest już wystarczająco grube, zaczynamy ugniatać rękami. Ciasto powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk. Ilość mąki może być nieco większa lub mniejsza, wszystko zależy od jej jakości. Gotowe ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią i pozostawiamy na stole na 2 godziny.

podczas gdy ciasto przechodzi fazę odpoczynku, przygotowujemy nadzienie do kurczaka. Filet z kurczaka myjemy bieżącą wodą, suszymy, usuwamy folie, chrząstki. Mięso kroimy w drobną kostkę i wysyłamy do głębokiej miski.

Obierz ziemniaki i cebulę, umyj, wysusz. Ziemniaki kroimy w kostkę, a cebulę w cienkie półpierścienie. Dodaj warzywa do kurczaka, dopraw mielonym pieprzem, solą, chmiel-suneli. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy i zioła. Mieszaj, aż składniki się połączą, przykryj folią i wstaw do lodówki do czasu złożenia ciasta.

gdy minęły 2 godziny od wyrabiania ciasta, włącz piekarnik na 180 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i posyp mąką. Ciasto dzielimy na 2 części (w stosunku 1/2). Większość rozwałkowujemy na stole posypanym mąką i wykładamy formę, pozostawiając boki o wysokości około 2 cm.

rozłóż nadzienie na środku równą warstwą. Posyp mrożonym masłem, startym na grubej tarce. Rozwałkuj drugą część ciasta, przykryj nadzienie i ściśnij krawędzie.

piecz kurczaka przez 45-60 minut na złoty kolor, suchy drewniany szpikulec i wyciek przezroczystego soku i nadzienia podczas przekłuwania. Wyjmujemy z piekarnika natychmiast po zakończeniu procesu, smarujemy powierzchnię olejem roślinnym, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy do ostygnięcia. Kórnik podajemy do stołu, gdy osiągnie temperaturę pokojową, po udekorowaniu keczupem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy