skład / składniki
metoda gotowania
masło (można zastąpić margaryną do pieczenia) topi się na patelni. W procesie topienia mieszaj, aby nie zacząć się palić. Gdy tylko olej stanie się płynny, pozostaw go do ostygnięcia.
wlej kefir do głębokiej miski i dodaj do niej sodę. Dobrze wymieszaj, rozpoczyna się gwałtowna reakcja tworzenia się pęcherzyków. Ten proces pomoże ciastu być miękkim i przewiewnym. Po kilku minutach dodaj sól, stopione masło do kefiru i wymieszaj składniki, aż będą gładkie.
przesiej mąkę i dodaj jedną szklankę do mieszanki. Ciągle mieszaj widelcem. Gdy ciasto jest już wystarczająco grube, zaczynamy ugniatać rękami. Ciasto powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk. Ilość mąki może być nieco większa lub mniejsza, wszystko zależy od jej jakości. Gotowe ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią i pozostawiamy na stole na 2 godziny.
podczas gdy ciasto przechodzi fazę odpoczynku, przygotowujemy nadzienie do kurczaka. Filet z kurczaka myjemy bieżącą wodą, suszymy, usuwamy folie, chrząstki. Mięso kroimy w drobną kostkę i wysyłamy do głębokiej miski.
Obierz ziemniaki i cebulę, umyj, wysusz. Ziemniaki kroimy w kostkę, a cebulę w cienkie półpierścienie. Dodaj warzywa do kurczaka, dopraw mielonym pieprzem, solą, chmiel-suneli. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy i zioła. Mieszaj, aż składniki się połączą, przykryj folią i wstaw do lodówki do czasu złożenia ciasta.
gdy minęły 2 godziny od wyrabiania ciasta, włącz piekarnik na 180 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i posyp mąką. Ciasto dzielimy na 2 części (w stosunku 1/2). Większość rozwałkowujemy na stole posypanym mąką i wykładamy formę, pozostawiając boki o wysokości około 2 cm.
rozłóż nadzienie na środku równą warstwą. Posyp mrożonym masłem, startym na grubej tarce. Rozwałkuj drugą część ciasta, przykryj nadzienie i ściśnij krawędzie.
piecz kurczaka przez 45-60 minut na złoty kolor, suchy drewniany szpikulec i wyciek przezroczystego soku i nadzienia podczas przekłuwania. Wyjmujemy z piekarnika natychmiast po zakończeniu procesu, smarujemy powierzchnię olejem roślinnym, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy do ostygnięcia. Kórnik podajemy do stołu, gdy osiągnie temperaturę pokojową, po udekorowaniu keczupem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g